Nørrebro Bryghus web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Nyt job til detroniseret kapitalfondschef – Ølpioner får endelig nyt hjem

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Nyt job til detroniseret kapitalfondschef

Det var i høj grad en uskøn exit, Per Høholt fik fra Maj Invest. Kort tid efter at være blevet præsenteret som arvtager efter Erik Holm som chef for kapitalfonden Maj Invest, blev han pludselig kørt ud på et sidespor efter ansættelsen af den tidligere TDC-chef Jens Aaløse.

Høholt forlod kort efter fonden og har efter sit exit jagtet nye muligheder. En jagt, der netop har båret frugt, idet Per Høholt for kort tid siden blev præsenteret som ny direktør i pengetanken Motortramp. Ganske vist ikke et navn, der klinger i samme grad som Kirkbi, Mærsk eller Novo, men bag navnet og den meget sky fond gemmer der sig en ganske betydelig formue.

Fonden ejer således omkring en tredjedel af aktierne i tørlastrederiet Norden, der i skrivende stund har en markedsværdi på 5 milliarder kroner.

Hertil kommer udbytter gennem årene samt udbytte fra andre investeringer, så Per Høholt går en ganske pæn formue at jonglere med. Missionen bliver uden tvivl at øge pengetankens alternative investeringer på samme måde, som det er sket hos eksempelvis Kirk Kapital, hvor man typisk ejer minoritetsposter i samarbejde med enten stiftere eller en kapitalfond.

Trods den meget anonyme tilværelse og en ejerfamilie i form af Alison Riegels og datteren Johanne, der stort set aldrig optræder i mediernes spalter, har Motortramp allerede gjort sig et par erfaringer på det unoterede marked i form af investeringer i blandt andet Lomax, der sikrede et solidt afkast ved salget for få måneder siden, samt et nyligt tilsagn til kapitalfondens Erhvervsinvest nye fortsættende fond, Sileo, der rummer to investeringer.

 

Ølpioner får endeligt nyt hjem

I betragtning af hvor mange mikrobryggerier der er dukket op herhjemme de sidste mange år, er det meget småt med de rigtig gode historier.

I hvert fald hvis man ser bort fra smag og kåringer og i stedet kigger på de tørre tal. Bare se på en af de første pionerer i branchen, Nørrebro Bryghus.

Siden den spæde start i 2003 har man stort set leveret underskud hvert eneste år, men selv om der på det seneste er kommet en smule mere styr på forretningen, er bundlinjen stadig blodrød.

Derfor var det lidt af en bedrift, at det i denne uge lykkedes ejerne bag bryghuset at sælge virksomheden til ingen ringere end Royal Unibrew. Forhåbentlig kan landets næststørste bryggeri nu give sin nye lillebror på Nørrebro de finansielle muskler og stordriftsfordele, der gør, at mikrobryggeriet langt om længe kan transformere godt ølhåndværk til økonomisk succes.

Der er også god grund til at rose Nørrebro Bryghus mangeårige mæcen, Frederik Heegaard, der gang på gang har spændt et økonomisk sikkerhedsnet ud under virksomheden og nu kan sikre bryggeriet nyt liv med nogle forhåbentlig dedikerede ejere.