Swedbank web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Dansk bankdirektør frifundet i mulig hvidvasksag – Tv-kendis henter beskedent beløb fra stormagasin i lammet venturemarked

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Meget var på spil for tidligere topchef i den svenske storbank, danske Birgitte Bonnesen, da Stockholms byret onsdag afsagde dom i en omtalt sag mod den danske finanskvinde.

Som tidligere administrerende direktør i Sveriges største bank, Swedbank, var Birgitte Bonnesen anklaget for groft bedrageri og læk af insideroplysninger i en sag om mulig hvidvask i banken og risikerede to års fængsel

Hovedanklagen har gået på, at Birgitte Bonnesen har “vildledt investorerne groft” ved at hævde i offentligheden, at der var styr på bankens hvidvaskbekæmpelse.

Ifølge anklageren havde Birgitte Bonnesen i løbet af 2018 og 2019 spredt vildledende oplysninger om Swedbanks tiltag for at “forebygge, opdage og indberette mistanke om hvidvask i operationer i Estland”, selv om banken senere endte med at modtage en bøde på 4 milliarder svenske kroner af det svenske finanstilsyn for at have utilstrækkelige processer mod hvidvask.

Sagen betød, at Birgitte Bonnesen i 2019 blev fyret fra banken. Til gengæld slipper den danske finanskvinde for en fængselsdom. Stockholms byret frikendte nemlig tidligere på ugen Birgitte Bonnesen for anklagerne mod hende, fordi retten ikke fandt bevis for, at Birgitte Bonnesens udtalelser har været så præcise og konkrete, at hun kan dømmes med afsæt i den svenske straffelovgivning.

Frifindelsen er en stor sejr for Birgitte Bonnesen, der undervejs har fastholdt sin uskyld i sagen. Det har hun nu rettens ord for. Anklagemyndigheden har dog endnu ikke taget stilling til, om man vil anke dommen.

Indtil da er Birgitte Bonnesen frikendt, og det giver den danske finanskvinde plads på listen over denne uges vindere i erhvervslivet.

Tv-kendis henter beskedent beløb fra stormagasin i lammet venturemarked

Den økonomiske uro med høje renter og høj inflation har fået de tidligere så risikovillige danske og udenlandske investorer på venturemarkedet til at slå bremsen i. Det har allerede kostet flere prominente vækstvirksomheder livet, mens andre må opgive jagten på den ellers så tidligere så risikovillige kapital.

I det lys kan man argumentere for, at selv de mindste sejre skal fejres.

Sådan én fandt sted i denne uge hos ‘Løvens hule’-kendissen konsulent Christian Arnstedt, der står bag investeringsselskabet Blazar Capital.

Investorerne i den tidligere McKinsey-konsulent og tv-kendis’ investeringsselskab må dog væbne sig med tålmodighed i forhold til et afkast på deres over 100 millioner kroner store investering. For mens omsætningen steg i Blazar Capital i 2022, voksede underskuddet.

Kombinerer man det med det lammede venturemarked, er det en præstation i sig selv, at det er lykkedes Christian Arnstedt og Blazar Capital at sælge en mindre andel af et af hans porteføljeselskaber til den ikoniske kæde bag stormagasinet Magasin du Nord.

Magasin køber således en mindre andel på 5 procent af solbrillevirksomheden MesseyWeekend for et ifølge Magasin-direktør Peter Fabricius ”beskedent” beløb.

Handlen er dog nok til at havne på de laksefarvede sider i landets største erhvervsavis, Børsen. På den måde er handlen ikke blot imponerende set ud fra et forretningsmæssigt perspektiv, men mindst lige så imponerende ud fra et PR-perspektiv. I den henseende bør parterne nok sende en venlig tanke til DR og ’Løvens hule’-konceptet.

InsideBusiness hylder dog, at man tager de sejre, man kan få. Derfor går ugens vinder til Blazar Capital.