Direktør-exit ryster kabelgigant
Det kører hverken for NKT eller formand Jens Due Olsen. Det så ellers længe ud til, at der endelig var kommet styr på den danske kabelproducent efter flere års slingrekurs under tidligere direktør Michael Hedegaard Lyng, hvor man gang på gang skuffede aktiemarkedet.
Det lykkedes i høj grad Hedegaard Lyngs afløser, Alexander Kara, at genskabe tilliden til investorerne, og under hans ledelse blev værdien af NKT mere end firedoblet på børsen, i takt med at man både fik styr på forretningen, alt imens der blev hentet nye, vigtige ordrer.
Derfor kom det også som lidt af en chok for NKT-aktionærerne, da selskabet i denne uge måtte meddele, at Kara stoppede øjeblikkeligt. Et undrende aktiemarked sendte kursen ned med over 5 procent, alt imens investorerne forsøgte at finde hoved og hale i en dårlig nyhed, der blot kommer en uges tid efter en anden uheldig historie.
Sidste uge måtte NKT nemlig meddele, at det længe ventede salg af den uønskede division, Photonics, var gået i vasken, da myndighederne ikke kunne sige god for den japanske køber.
Med en pris på 1,7 milliarder kroner skulle salget ellers være med til at sikre det finansielle fundament under NKT, der netop har brug for en bundsolid økonomi, hvis man skal kunne levere de nødvendige garantier i forbindelse med de livsvigtige ordrer til de store havvindmølleparker, som NKT satser målrettet på.
Novo-ejer opgiver salg af ejendomsselskab
At sælge en større minoritetspost i et milliardstort ejendomsselskab i et marked præget af stigende renter og usikkerhed var alligevel for stor en mundfuld for pengetanken bag Novo Nordisk og Novozymes.
Novo Holdings har ellers igennem længere tid forsøgt at afhænde mellem 10 og 25 procent af sin aktiepost på lige over 50 procent i ejendomsselskabet Dades, der har ejendomme for over 27 milliarder kroner. Men salget er nu skrinlagt, skriver mediet EjendomsWatch på baggrund af flere uafhængige kilder.
Novo-pengetankens salg af aktierne i Dades, som man overtog fra Tryghedsgruppen, har angiveligt været med henblik på at undgå at skulle konsolidere Dades som et datterselskab for at kunne deltage i fremtidige kapitaludvidelser.
Salgsprocessen har dog været hæmmet af en forvaltningsaftale mellem Dades og ejendomsforvalteren Nrep, som også har Novo Holdings som storaktionær. Aftalen, der er sket efter pres fra Novo Holdings, outsourcer kerneforretningen i Dades og har derfor begrænset køberfeltet, skriver mediet.
Knap et år efter forvaltningsaftalen kunne InsideBusiness afsløre, at Dades havde øremærket 300 millioner kroner i bonus til Nrep som led i den aftale, der blev indgået mellem de to virksomheder.
Kilder i ejendomsbranchen betegnede dengang den store bonus som opsigtsvækkende, især fordi den som udgangspunkt ikke er baseret på anden værdiskabelse, end hvad konjunkturerne på ejendomsmarkedet tilsiger.