Dr Maria Rørbye

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Konsulenthus må endnu engang opgive børsdrøm – DR lukker kritisk vagthund i valgår

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Konsulenthus må endnu en gang opgive børsdrøm

Det er, som om skæbnen ikke vil, at det skal lykkes Jeppe Hedaa at børsnotere sit livsværk, it-konsulenthuset 7N.

Tilbage i 2019 måtte Jeppe Hedaa skrinlægge planerne om en børsnotering, efter at han og de øvrige ejere i flere år undersøgte mulighederne for at tage konsulenthuset på børsen. Men drømmene om en børsnotering var dog aldrig langt væk og blev sidste år hevet frem for skuffen igen af ejerkredsen, der også tæller it-milliardæren Preben Damgaard og den mangeårige McKinsey-partner Michael Halbye.

Med hjælp fra ABG Sundal Collier var 7N så langt med planerne, at en børsnotering på et tidspunkt var på spil inden sommerferien i år. Det skete ikke, og nu vil skæbnen, at Jeppe Hedaa og de øvrige ejere endnu en gang må skyde en hvid pind efter en børsnotering.

På sin vis er det ingen overraskelse, at 7N må droppe drømmene om en børsnotering. Siden den globale økonomiske uro begyndte at tage til, er børsmarkedet frosset til is og har stukket en kæp i hjulet på lignende planer hos eksempelvis Lakrids by Bülow, hvor kapitalfonden Valedo på et tidspunkt også udså sig børsen som den mest oplagte exit efter en fejlslagen jagt på en køber.

De mange strandede børsplaner må samtidig siges at være en bet for de to storbanker Danske Bank og Nordea, der har levet godt af børsnoteringer og emissioner. Sammen med 7N og Jeppe Hedaa, der godt nok skal have point for at holde optimismen i live længere end alle andre, er de blandt ugens tabere.

 

DR lukker kritisk vagthund i valgår

I den mere kuriøse afdeling finder vi hele Danmarks DR, hvor de øverste cheflag – og dem er der mange af i DR – har erfaret, at podcasts er populære, og at landets største public service-institution skal satse mere på disse og på den digitale udvikling generelt.

Med det nye fokus kommer også en god omgang fyringer, hvor 47 medarbejdere tirsdag blevet prikket på skulderen. Det får den indirekte konsekvens, at programmet ‘Detektor’, der de sidste 11 år har arbejdet for at holde politikere, virksomheder, direktører og andre med magt og indflydelse i ave, når der blive sagt noget faktuelt forkert i den offentlige debat, skal lukke og slukke. Programmet bliver erstattet af en kulturpodcast.

Ved lanceringen af DR’s nye strategi sidste efterår blev det understreget på medarbejdernes stormøde i DR-byen, at det nye strategiske fokus ikke ville medføre en sindedag, hvor uheldige medarbejdere kan blive prikket på skulderen som et varsel om et kommende fyringsspark.

Men nu er der imidlertid kommet andre boller på mediesuppen., og det betyder altså en god omgang fyringer, så der er midler til at investere i dataanalytikere, UX-folk og andre, der skal formidle DR’s indhold, men altså ikke lave det. 6 af de 47 medarbejdere, som DR gerne vil sige farvel til, er blevet tilbudt helt nye stillinger, lyder det.

Det er svært at konkludere andet, end at det åbenbart er for dyrt at kigge politikere, direktører og andet godtfolk med magt efter i sømmene. Også selv om man står i den privilegerede position at være et statsstøttet medie, der netop burde varetage det fokus at bedrive den kritiske journalistik, der ikke nødvendigvis giver de bedste resultater i et regneark.

På Twitter har flere talt om lukningen af ‘Detektor’ som et udtryk for Washington Monument-syndromet, det vil sige den praksis, hvor man vælger at spare på de mest synlige steder, når man får trukket en spareplan ned over hovedet. Andre spekulerer i, om det handler om at ville tækkes magthaverne og ikke bide den hånd, der fodrer DR – hvilket DR’s generaldirektør, Marie Rørby Rønn, har afvist i B.T.

På InsideBusiness trøster vi os ved tanken om, at der heldigvis findes mange andre kritiske medier i Danmark, der prioriterer at finde ud af, hvad der er hoved og hale i den offentlige debat, og råber op, når magthavere misbruger deres position.