Leo Pharma web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Dundrede underskud i Leo Pharma – Tidligere Alm. Brand-topchef laver lynexit fra bestyrelse

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Dundrede underskud i Leo Pharma

Kapitalfonden Nordic Capital købte sidste sommer 20 pct. af medicinalvirksomheden Leo Pharma for 3,3 mia. kr. med drømme om at børsnotere selskabet inden for tre-fire år.

Og selv om børsnoteringen ligger flere år ude i fremtiden, afslører Leo Pharmas seneste regnskab, at der lang vej endnu for hovedejerne, Leo Fondet og Nordic Capital.

Et dundrede underskud på over 4 mia. kr. er facit efter 2021. Det bringer det samlede underskud for de seneste tre år op på over 6 mia. kr. Underskuddet hænger blandt andet sammen med et fejlslagent forsøg på at sælge lægemidler i USA og massive opkøb uden synderlige gevinster.

Med Nordic Capitals indtræden i ejerkredsen har Leo Pharma med bestyrelsesformand Jesper Brandgaard derfor sat gang i en hård oprydning, hvor blandt andet 1.000 stillinger bliver nedlagt. Transformationen skal være afsluttet i 2023, og målet er en overskudsgrad på 25 pct. i 2025.

Oprydningen sker lige nu uden en permanent topchef efter fyringen af Catherine Mazzacco i december sidste år. Det har tvunget Jesper Brandgaard i arbejdstøjet som ’arbejdende bestyrelsesformand’, indtil en afløser er fundet. Den opgave har Leo Pharma lagt i hænderne på headhunteren Egon Zehnder.

 

Tidligere Alm. Brand-topchef laver lynexit fra bestyrelse

På overfladen så det ud til at være et perfekt match. En dygtig tidligere topchef med erfaring fra højeste niveau i forsikringsbranchen som næstformand i en bestyrelse i et hurtigtvoksende skadesforsikringsselskab som Sønderjysk Forsikring. Vi taler selvfølgelig om tidligere Alm. Brand topchef Søren Boe Mortensen, som stoppede i Alm. Brand for godt to år siden med ordene, at han ikke var klar til at lade sig pensionere.

Nuvel, tiden går, og efter bare 10 måneder er Søren Boe Mortensen nu fortid som næstformand i bestyrelsen for Sønderjysk Forsikring uden yderligere omtale fra parterne. Og der er ifølge databasen BIQ heller ikke andre bestyrelser, som Søren Boe Mortensen er aktiv i.

InsideBusiness vil afholde sig fra at spekulere i årsagen til den hurtige exit fra Sønderjysk Forsikring, men blot konstatere, at det ikke var det rigtige match for Søren Boe Mortensen.