Jakob Ellemann

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Ellemanns kamp for boligkøbere blev en fuser – Hypet bryggeri med kapitalfond i ryggen træder på bremsen

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Ellemanns kamp for boligkøbere blev en fuser

Det er ikke, fordi det vælter frem med originale ideer til konkret politik fra den efterhånden totalt fragmenterede blå blok. Men Jakob Ellemann-Jensens vel første reelle forsøg på at skabe lidt borgerlig værdikamp med en hjælpepakke med ekstra fradrag til boligkøbere er dømt til at floppe. Det blev ellers slået stort op og plantet hos hofjournalisterne hos Berlingske søndag – og Ellemann skal trods alt have ros for forsøget.

Hvis vi et øjeblik dvæler ved det positive i forslaget, så er det vigtig borgerlig værdipolitik at få flere til at eje egen bolig – og derfor er et politisk pres for bygning og prioritering af flere ejerboliger umiddelbart at ønske, så flere kan få fod under eget tag.

Når det er sagt, ligger djævelen som bekendt i detaljen. Her fejlede Jakob Ellemann-Jensen. For hvorfor målrette fradrag for en boligopsparing til førstegangskøbere? Hvorfor ikke sætte en del af danskernes pensionsopsparing fri til køb af ejerbolig (det har før været beskrevet i InsideBusiness)? Eller hvorfor ikke gøre det lettere for ældre at belåne deres bolig i alderdommen? Det forslag har Ellemann selv været ude med tidligere.

Problemet er, at førstegangskøberne er en alt for smal en målgruppe. Forslaget er småt, teknisk og bureaukratisk – og hvem støtter man i det hele taget? Hvorfor skal en førstegangskøber være bedre stillet end en familie, der sparer sammen til at gå fra lejlighed til hus? Og man åbner for en myriade af endnu mere bureaukrati, for hvordan defineres en førstegangskøber? Må man f.eks. have ejet et sommerhus eller en andelsbolig? Desuden kan alverdens økonomer og Nationalbanken nedskyde ideen med, at det skaber yderligere opadgående pres på boligpriserne.

På InsideBusiness er vi ikke for fine til at give et godt råd til Jakob Ellemann-Jensen: Få lidt bedre styr på din politik og få f.eks. Forsikring & Pension og Finans Danmark, som kender problemstillingerne til bunds til at hjælpe. Ram en bredere målgruppe, og få adresseret de reelle problemer, som ældre har med at finansiere deres alderdom trods kæmpeformuer i egen bolig, og få bragt danskernes pensionsopsparinger i spil.

 

Hypet bryggeri med kapitalfond i ryggen træder på bremsen

Enten er du under udvikling eller under afvikling. Tror man på det klassiske managementordsprog, er det ildevarslende nyt for det hypede danske bryggeri Mikkeller og dets ejere.

Tidligere på ugen meddelte Mikkeller, at bryggeriet i øjeblikket træder på bremsen, fordi bryggeriet er udfordret af stigende omkostninger til råvarer, fragt og produktion, mens pandemien stadig driller. Konsekvensen er, at topchefen Kenneth Madsen øjeblikkeligt stopper.

Det er ellers blot to år siden, at Kenneth Madsen blev hentet hos Pandora, hvor han var ansvarlig for smykkekædens forretninger i Asien, for at afløse medstifter Mikkel Bjergsø som administrerende direktør. Dengang lød ambitionen, at Kenneth Madsen skulle være med til at forløse et storsats på især det kinesiske marked.

Men pandemien har trukket tæppet væk under de ambitioner. Allerede inden Kenneth Madsens afsked var de kinesiske planer lagt på is. Og regnskaberne fra Mikkeller er på andet år blodrøde. Det fik for et halvt år siden stifter Mikkel Bjergsø til at sælge yderligere ud af sine aktier til kapitalfonden Orkila, som købte sig ind i bryggeriet i 2016.

Noget utraditionelt udpeger Mikkeller ikke en afløser for Kenneth Madsen. Derimod bliver der tale om et ledelseshold, der består af finansdirektør Martin Connie Pinborg, stifter og kreativ direktør Mikkel Bjergsø og forkvinde for bestyrelsen Ditte Lassen-Kahlke. Rundt om bordet skal de tre blive enige om en ny mere defensiv strategi.

For Mikkeller, Orkila og Mikkel Bjergsø må man håbe, at det gamle ordsprog ikke står til troende.