tryghedsgrup

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: En ventet kæmpebet til Trygs ejere – Hvorfor tog det så lang tid at få styr på Rohdes afløser som nationalbankdirektør?

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

En ventet kæmpebet til Trygs ejere

Det var en af de mest forudsigelige nyheder længe, som temmelig diskret tikkede ud af Højesteret i denne uge. At Tryghedsgruppen, der ejer godt 45 procent af Tryg, havde tabt retsopgøret om beskatning af udbytte. Således stadfæstes landsrettens dom, som tilkendegav, at det er vigtigere end som så. Det skyldes, at det bliver svært at forsvare Tryghedsgruppens udbyttemodel for Trygs kunder, fordi Trygs overskud først skal beskattes. Derefter skal pengene deles med de øvrige aktionærer, hvorefter de omsider sendes ud til Trygs kunder – nu beskattet som personlig indkomst.

Det er simpelthen ikke en bæredygtig måde at håndtere et kundeejet forsikringsselskabs penge på. Slet ikke, når kundeejede konkurrenter som GF og LB Forsikring formår at sende overskud retur til kunderne helt uden beskatning.

Det bliver uhyre spændende at se, om det temmelig søvnige repræsentantskab i Tryghedsgruppen vågner op til dåd og forlanger ændringer i Tryg i lighed med et ’rigtigt’ gensidigt forsikringsselskab. På InsideBusiness tvivler vi ærligt talt på det, selv om meldingen er, at man nu ser på mulighederne for at forbedre bonusmodellen.

Uanset hvad, får Tryghedsgruppen – og dermed Trygs kunder – en ugens taber.

 

Hvorfor tog det så lang tid at få styr på Rohdes afløser som nationalbankdirektør? Opdateret

Til en særlig reception for indbudte gæster blev der torsdag holdt afskedsreception for Danmarks nationalbankdirektør, Lars Rohde. En dygtig mand, erfaren, godt kommunikerende, mens også lidt af en hanelefant. Han vil blive savnet. Men vi savnede også hans afløser til receptionen. I hvert fald indtil i morges. Hvorfor var der ikke udnævnt nogen? Havde denne vigtige, uafhængige samfundsinstans ikke styr på arvefølgen. Skyldtes det regeringsskiftet? Spørgsmålene var mange. Svarene få.

I hvert fald ind til klokken 8 i morges, da det blev meldt officielt ud, at Christian Kettel Thomsen overtager efter Lars Rohde. Det er også en hanelement, omend i en yngre og måske også lidt mildere udgave. Christian Kettel Thomsen er 62 år og har tung, tung erfaring fra stillinger som departementschef i først Finansministeriet og siden Statsministeriet fra 2010 til 2020.

Kilder tæt på ham beskriver ham som en slidertype, en leder af den gamle skole og meget driftssikker. På negativsiden kan man måske fremhæve, at han ikke har hands on-erfaring med kommerciel bankdrift. Det kan faktisk få en betydning, fordi Nationalbanken netop skal kunne tale dunder til banksektoren og derfor vide en del om, hvad der sker derude. Det er umiddelbart lidt svært at se, hvordan det er en af Christian Kettel Thomsens kernekompetencer.

På InsideBusiness havde vi oprindelig skrevet en taber på Nationalbanken og ansættelsesudvalget på den manglende udnævnelse af ny nationalbankdirektør, og den blev publiceret kl 22.15 torsdag. I dag, fredag morgen, blev det så meldt ud, at Christian Kettel Thomsen får jobbet. Vi fastholder en taber, da vi synes, at det lange udnævnelsestid gav for megen uro om arvefølgen til det vigtige job.

Men vi er dog ikke for fine til at lykønske Christian Kettel Thomsen med jobbet.