;
topsøe web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Falleret advokat dømt skyldig – Topsøe søger krisehjælp udefra 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Falleret advokat dømt skyldig ved retten 

Vred og fåmælt forlod den fallerede rettighedsadvokat mandag Københavns Byrets matrikel, nu med en fængselsdom for groft mandatsvig for 100 millioner kroner. Efter en spektakulær retssag er der nemlig faldet dom i sagen mod Johan Schlüter.  

Gennem advokatfirmaet Johan Schlüter Advokatfirma var han sammen med tidligere administrerende direktør Susanne Fryland med til i årevis at overfakturere tv- og rettighedshavere.  

Retten idømte ham 4 års fængsel og lagde vægt på, at han udmærket var klar over, hvad der foregik i selskabet, selv om det var Susanne Fryland, der stor for det praktiske. Hun blev til gengæld idømt 5,5 års fængsel, og i modsætning til Schlüter er der ingen let vej uden om et fængselsophold.  

Schlüter blev reddet fra tremmerne af sin høje alder og mentale tilstand, og derfor slipper den 73-årige advokat med en betinget dom. Han undgår dermed fængsel, hvis han ellers kan afholde sig fra at begå ny kriminalitet i de næste 12 måneder.  

Susanne Fryland var knap så heldig. Hun har fået en ubetinget dom og skal dermed i fængsel. En dom, som hun ankede på stedet.  

 

Topsøe søger krisehjælp udefra 

Det gamle erhvervsklenodie Haldor Topsøe er gået i stå og skriger nu på hjælp udefra. Med Jakob Haldor Topsøe i spidsen, barnebarn til stifteren Haldor Topsøe, er selskabet gået på jagt efter en partner, man kan dele ejerskabet med. Men det er af nød og ikke af lyst, at Haldor Topsøe går på frierfødder.  

Ledelsen søger en ejer, der kan accelerere væksten, som p.t. ikke eksisterer. Hvad der er brug for, er i realiteten en ejer, der kan genstarte væksten. Næsten 800 millioner kroner er blevet barberet af omsætningen siden toppunktet i 2015 og fra at levere pæne trecifrede millionoverskud, var det sidste år vendt til et millionunderskud.  

Som familieejet virksomhed er det som bekendt ejerne, der helt selv bestemmer, om og i givet fald hvornår de vil sælge, og i lyset af regnskaberne fra Haldor Topsøe har Jakob Haldor Topsøe valgt det nok mindst fordelagtige tidspunkt, hvis det er en fornuftig pris, ledelsen jagter.  

Den omtalte børsnotering er placeret så tilpas langt ude i fremtiden, at en hvilken som helst virksomhed kunne reklamere med samme exitstrategi, og timingen understreger blot, at der er masser af problemer at tage fat på i Haldor Topsøe for den nye ejer, før forretningen er tilbage på sporet. 

Men det er rigtigt set af ledelsen, at der må nye kræfter og mere kapital til. Spørgsmålet er bare, hvad prisen bliver for, at familien Topsøe sælger ud netop nu.