pensiondanmark

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Fregatskandale bør give panderynker i pensionsbranchen – Nye tæv til sønderbanket styrelse

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Fregatskandale bør give panderynker i pensionsbranchen

Det er vel den absolut største forsvarsskandale i Danmark i nyere tid, som begyndte tirsdag morgen i det dygtige, lille fagmedie Olfi og efterfølgende spredte sig som en steppebrand til praktisk alle medier landet over. I går kulminerede sagen, da forsvarsminister Troels Lund Poulsen fyrede forsvarschef Flemming Lentfer.

Det handler om, at den danske fregat Iver Huitfeldt blev sendt til krigszonen i Det Røde Hav, hvorefter et angreb med droner afslørede fatale fejl i selskabets våbensystemer. Skibets ildledelsessystem duede periodevis ikke, man kunne således heller ikke affyre sine luftforsvarsmissiler, mens kanonen affyrede granater, som eksploderede tæt på skibet.

Og hvad har det så med pensionsbranchen at gøre? Altså lidt mere end som så. Det skyldes, at PensionDanmark er tæt involveret med Terma i opbygningen af Danmarks nye patruljeskibe sammen med OMT Naval og Terma A/S. Og hvem har så leveret det missionkritiske ildledelsessystem? Du gættede rigtigt. Terma.

I en artikel i DR har man endda undersøgt, om fejlen kommer fra Terma eller fra den hollandsk-producerede radar fra Thales, som altså oplyser følgende:

“Thales er blevet informeret om, at FMI’s foreløbige undersøgelse af tilgængelige data fra Iver Huitfeldts systemer fra den pågældende hændelse under en kampsituation i Det Røde Hav ikke indikerer et problem relateret til Apar-radaren.”

Det efterlader Terma som en aktør, der har et potentielt ret stort problem. Det bliver ikke mindre af, at de danske fregatter efterhånden burde være gennemprøvede efter de blev bygget i 2011. Man kunne måske forstå det, hvis det havde været en fejl på de nye SM2-missiler, som muligvis er ved at være klar i Søværnet efter årelang ventetid, men nej. For dem havde skibet ikke. Fejlen skete på de gennemprøvede Sea Sparrow luftforsvarsmissiler.

Det korte af det lange er, at den centrale leverandør til det nye patruljeskibs projekt kan sættes i forbindelse med fejl, der har udløst fregatskandalen. Det udfordrer hele statsminister Mette Frederiksens og Forsvarets historik for at udvikle våbensystemer selv med henblik på at sikre arbejdspladser og forsyningssikkerhed.

For vi kan ikke forsvare at bruge milliarder af kroner på egenudviklede skibe og våbensystemer, der ikke virker. Slet ikke når Danmark er slået ind på en handlekraftig retning, hvor vi risikerer at komme i krig, hvis ikke med houthierne, så potentielt på sigt med russerne.

Sagen må og skal give anledning til panderynker og overvejelser for PensionDanmark, for er man gået ind i et projekt, hvor en af de primære leverandører ikke kan levere materiel af krigsduelig slags? I så fald ser man ind i en yderst problemfyldt rejse, som alligevel kan ende med, at Danmark vælger at købe våben fra en gennemtestet eksempelvis amerikansk leverandør.

 

Nye tæv til sønderbanket styrelse

Det kan ikke komme bag på nogen, at de nye ejendomsvurderinger har udviklet sig til en vaskeægte skandale. Mange vil nok mene, sagen er et skoleeksempel på, hvor galt det kan gå, når de folkevalgte får en lys ide, der viser sig at være tæt på umulig at udføre i praksis.

Kritikken er haglet ned over Vurderingsstyrelsen, der står bag de nye omstridte vurderinger, alt i mens det er væltet frem med direkte bizarre eksempler på, hvordan de nye vurderinger ofte er helt i skoven.

I denne uge måtte den hårdt prøvede styrelse så igen lægge ryg til benhård kritik. Denne gang fra Folketingets Ombudsmand, der efter at have undersøgt forløbet ikke havde meget til overs for skattevæsenets ageren.

”Vurderingsstyrelsen kunne på forhånd have gjort mere for at afdække og forebygge problemerne med de meget skæve foreløbige ejendomsvurderinger, der blev offentliggjort i september 2023,” skrev ombudsmanden blandt andet.

Som skatteyder kan man endnu engang blot sukke og forsøge at glemme, at systemet bag de fejlbehæftede vurderinger indtil videre tegner til at koste omkring fire milliarder kroner.

Som så ofte før er det ualmindeligt svært at gennemskue, hvem der egentlig tager ansvaret for skandalen og skatteminister Jeppe Bruus (S) var det også hurtigt ude og sende aben videre. Men regningen for skandale-systemet er selvfølgelig også i den beskedne ende, når man tænker på, hvad skatteborgerne har betalt for at tvangslukke en perlerække af kriseramte minkfarme…