GN i frit fald
Hvem skal redde GN? Det spørgsmål synes at blafre i vinden, alt imens aktien tordner nedad, og investorerne synes stadig mere bekymrede for selskabets økonomiske forfatning.
Alene i år har GN-koncernen fået mere end halveret sin markedsværdi på børsen, og i denne uge er aktien fortsat i frit fald. Alene onsdag tabte GN-aktien næsten fire procent, og det var vel at mærke den syvende dag i træk, at investorerne vendte tommelfingeren nedad.
Ganske vist står aktiemarkedet generelt i flammer, men for GN’s vedkommende rammes man af en uheldig kombination af stigende omkostninger og en voksende gæld.
Kort før Putin sønderbombede den globale økonomi, kastede division GN Audio og topchef Rene Svendsen-Tune sig nemlig ud i et ambitiøst opkøb af Axcel-virksomheden Steelseries i håb om at få del i det hastigt voksende gamingmarked.
Den danske producent af gamingudstyr så ellers længe ud til at være på vej på fondsbørsen, men flere investorer så ud til at være lidt nervøse for, hvorvidt koncernen kunne fastholde de imponerende vækstrater, man oplevede under cronapandemien.
Det synes ikke at være tilfældet, og købet af Steelseries har indtil videre været lidt af en fuser.
Tilbage står den kontante formand Per Wold-Olsen og ligner en, der med sin stædighed og insisteren på at fastholde en noget forældet struktur, synes at være en af årsagerne til, at GN har mistet markedets tillid.
Ringkjøbing Landbobank igen i klemme i skandalefirmaer
Banksektorens ubestridte duks, Ringkjøbing Landbobank, kan også begå fejl. Endda nogle af dem, som virkelig kan få andre kreditfolk til at rynke på næsen. Det kom der i denne uge syn for.
Det viser sig nemlig, at banken med den ellers næsten fejlfri kreditbog står til tab på 70 mio. kr. på det skandaleramte billeasingfirma, Scanleasing. Det er Børsen, der kan fremlægge en opgørelse baseret på beregninger og interne kilder, der viser, at de tre største kreditorers tab ender på 190 mio. kr., hvoraf altså Ringkjøbing Landbobank ender med de 70 mio. kr.
Nu kan man jo nemt se igennem fingre med en enkelt brøler – også fra John Fiskers næsten fejlfri kreditmaskine. Problemet er, at det ikke er første gang, at Ringkjøbing Landbobank har lånt ud til yderst tvivlsomme leasingfirmaer med dyre biler og en mildest talt broget kreds af bagmænd.
Som beskrevet i InsideBusiness har Ringkjøbing Landbobank nemlig også lånt ud til lukningstruede WinLeasing, hvorved banken på udgivelsestidspunktet havde taget omkring 60 mio. kr. i pant i selskabet.
Anledningen til artiklen var, at Skattestyrelsen havde fremsat krav vedrørende tilbagebetaling af registreringsafgifter på påståede klonede biler, hvilket i den grad satte leasingfirmaet under pres.
Heller ikke den sag er køn for Ringkjøbing Landbobank, især fordi den fallerede ejendomsspekulant Steen Bryde ifølge InsideBusiness’ oplysninger har haft sin daglige gang i Winleasing.