Nordea

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Grønthøsterbesparelser på konsulenter tager til – Problemerne fortsætter for kriseramt bagerkæde

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Grønthøsterbesparelser på konsulenter tager til

Hvis landets managementkonsulenter efterhånden betragter sig selv som persona non grata i det offentlige, er der ikke noget at sige til det.

Mens de dyre konsulenter har kronede dage i erhvervslivet, hvor store transformationsopgaver har udløst en sand guldregn over konsulenthusene, holder det offentlige konsulenthusene ud i en langstrakt arm.

Med en ambition om at nedbringe det offentliges forbrug af konsulenter med 3 mia. kr. om året frem mod 2025 har regeringen nemlig for alvor sat managementkonsulenterne uden for døren.

Alene fra 2020 til 2021 reducerede staten regningen til managementkonsulenterne med svimlende 754 mio. kr. Og det er ikke kun i staten, at konsulenterne bliver sat uden for døren. Det gælder også i kommunerne.

Og managementkonsulenterne må nu konstatere, at grønthøsterbesparelserne i kommunerne vil ramme endnu hårdere. Med en ny økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne strammer man således kravet til kommunernes besparelse på konsulenter i 2025 fra 1,25 mia. kr. til 1,6 mia. kr.

Mens statens konsulentfatwa, som interesseorganisationen DI har døbt det, næppe udløser panderynker hos de store amerikanske konsulentkæmper, bliver taberne især de mindre konsulenthuse, som i flere år har nydt godt af lukrative opgaver i det offentlige.

 

Problemerne fortsætter i kriseramt bagerkæde

1 mia. kr. måtte kapitalfonden Nordic Capital hoste op med, da fonden for fem år siden købte Lagkagehuset af kollegerne i FSN Capital.

Men hvor Lagkagehuset under FSN’s ejerskab gik fra at være en lille bagerkæde med et par butikker til en national brødsucces, har Lagkagehuset udviklet sig til en hovedpine for Nordic Capital.

Med et nyt underskud på næsten 90 mio. kr. i 2021 har Lagkagehuset samlet set tabt over en halv mia. kr., siden Nordic Capital overtog ejerskabet sammen med kapitalfonden L Catterton. Læg dertil, at ejerne i slutningen af 2020 måtte tilføre yderligere 200 mio. kr. efter et år, hvor coronakrisen ramte bagerkæden hårdt.

Selvom Lagkagehuset gør meget for at understrege, at de granvoksne underskud ikke giver panderynker hos ejerne, kan hverken bagerkæden eller ejerne løbe fra, at både omsætningen og driftsresultatet fortsat er lavere end før pandemien.

Det nye underskud er dog ikke det eneste, der har bragt bagerkæden i fokus i denne uge. Lagekagehusets beslutning om at ændre navnet på den traditionelle kagemand eller kagekoner til kageperson har i den grad været the talk of the town – og desværre for Lagkagehuset er det ikke ligefrem roser, kæden høster for gimmicken.

Under alle omstændigheder skal Lagekagehuset lange flere boller og kagepersoner over disken end nogensinde i især udlandet i de kommende år, hvis ikke Lagekagehuset skal blive en investering til glemmebogen for Nordic Capital.