Corydon web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Hård dom i opsigtsvækkende svindelsag – Corydon og Børsen hængt til tørre for muligt corona-snyd

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Hård dom i opsigtsvækkende svindelsag

Der blev i denne uge sat endegyldigt punktum for en af de senere års mest opsigtsvækkende erhvervsskandaler.

Torsdag stadfæstede landsretten byrettens dom til Genan-stifter Bent A. Nielsen, der fik seks års fængsel og dermed en af de hårdeste domme i nyere tid i sager om økonomisk kriminalitet.

Bent A. Nielsen blev dømt for mandatsvig og bedrageri af særlig grov beskaffenhed for næsten en halv milliard kroner. Samtidig modtager den tidligere Deloitte-revisor Bjarne Nielsen en dom på tre års fængsel for sin medvirken i sagen.

Netop revisionsgiganten Deloitte spiller en central rolle i sagen, da firmaet i kølvandet på en række afsløringer i Jyllands-Posten iværksatte en undersøgelse, der endte med, at Deloitte måtte betale en erstatning på en halv milliard kroner til en række banker. Kreditorerne havde nogle år forinden givet et massivt lån på 1,2 mia. kr. til Genan, men bankerne mente efterfølgende, at de penge var blevet lånt ud på falske forudsætninger.

Der er dog ikke kun røde ører til Genans banker og kreditorer, for også pensionskassen PKA hoppede i med begge ben og investerede stort i Bent A. Nielsens luftkastel, der indtil for få år siden fremstod som en yderst succesfuld miljøvirksomhed, der i tråd med tidens trend levede af at omdanne brugte bildæk til alt fra legepladser til kunstgræs.

Kort sagt: En vaskeægte erhvervsskandale.

 

Corydon og Børsen hængt til tørre for muligt coronasnyd

Velkommen på forsiden, Bjarne Corydon og Børsen. Normalt er det Danmarks største virksomheder, der havner på forsiden af den laksefarvede avis, men erhvervsmediet hænger nu selv til tørre. Kernen i sagen er den i forvejen omdiskuterede coronahjælpepakke, som medier, f.eks. JP/Politikens Hus og Børsen, har taget godt for sig af, selv om man rundede 2020 af med pæne overskud og sågar omsætningsvækst i JP/Politikens Hus. Man kunne eksempelvis søge om kompensation, hvis annoncesalget var faldet med 50 procent eller mere.

Men det ser nu ud til, at Børsen kan have snydt med de annoncepakker, der udløser støtten. Det er i hvert fald budskabet i en whistleblowerhenvendelse til Bjarne Corydon. Chefredaktøren er blevet gjort opmærksom på eksistensen af en række mail, som kunne tyde på, at Børsen har forsøgt at udskyde annonceaftaler i en periode. På den måde kan det have fået Børsens omsætningstab på grund af coronakrisen til at se større ud, end det reelt har været, og derfor have udløst en højere kompensation.

I bløde politikeragtige vendinger udsendte Børsen onsdag en pressemeddelelse, hvor Bjarne Corydon skriver, at Børsen har hyret advokathuset Plesner til at foretage en intern undersøgelse for at afklare, om ”forudsætningerne for Børsens ansøgning om coronastøtte i 2020 har været fuldt korrekte.”

Bjarne Corydon skriver, at der kun er tale om et potentielt mindre beløb, som kan være udbetalt for meget, men at Børsen vil tilbagebetale beløbet, hvis avisen har fået større støtte, end den var berettiget til.

På InsideBusiness lugter det af en tidligere minister, som udøver damage control og forsøger at sikre eget sæde ved at vise handlekraft og iværksætte en undersøgelse, der som minimum vil rense ham selv for ansvar.

Uanset hvad, er Bjarne Corydon pinligt bevidst om, at mediers væsentligste kapital er troværdighed, og hvis påstandene er rigtige, er der tale om en dyb ridse i lakken for både erhvervsavisen, der lever af at holde magthavere og Danmarks største virksomheder i ørerne – og som selv påberåber sig at være Danmarks mest troværdige avis.

På vinder og taber-redaktionen konstaterer vi blot, at der næppe er røg uden ild i den konkrete sag. Det er nemlig ikke første gang, at vi har hørt om en frisk tilgang til coronastøtten i mediehusene, hvor der flere steder genlæses ansøgninger til Slots- og Kulturstyrelsen med bævende fingre.

Derfor får Corydon og Børsen nok en velfortjent ugens taber.