kasim kutay web

Ugens tabere: Handel med Nordic Capital koster Novo-pengetank dyrt – DF sender kæmpe bet til aktionærforening og Finans Danmark 

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Tabere 

 

Handel med Nordic Capital koster Novo-pengetank dyrt 

Gennem mange år har der været tætte bånd mellem Novo Nordisks pengetank, Novo A/S, og kapitalfonden Nordic Capital. Derfor var det ikke overraskende, at Novo tidligere på året købte en stor aktiepost i Coloplast-konkurrenten Convatec, som netop Nordic Capital havde sendt på børsen nogle måneder forinden. 

En kraftig opbremsning i salget af Convatec, der laver sårpleje og stomibehandling, fik i denne uge den britiske virksomhed til at nedjustere kraftigt, og det sendte for alvor Convatec-aktien i frit fald. Mere end 17 procent blev der barberet af virksomhedens aktiekurs, hvilket også rammer Novo hårdt, da den danske pengetank sidder på omkring 20 procent af aktierne i selskabet. 

For Novo-direktør Kasim Kutay må fiaskoen siges at være lidt af en bet, da han netop blev hentet til Novo-familien for at få styr på selskabets investeringer. En opgave, som forgængeren Eivind Kolding ikke magtede i tilstrækkelig grad, men med en fortid hos investeringsbankerne Morgan Stanley og Moelis kom Kutay til Novo med et pletfrit cv og et ry som en mand, der i den grad kunne investere i healthcare. Det har vi stadig til gode at se bevis for. 

 

DF sender kæmpe bet til aktionærforening og Finans Danmark 

En aktiekonto må ikke blive en skattegave til velhavende. Så kort kan Dansk Folkepartis melding til regeringen om den længe ventede aktiekonto, der skal skærpe aktionærkulturen herhjemme, sammenfattes. Og med sådan en holdning kan man jo sætte al udvikling i stå.   

Dansk Folkeparti sætter nu foden ned over for de store ambitioner, som erhvervsminister Brian Mikkelsen lagde op til en med aktiekonto med skattefordele på op til 500.000 kroner. DF vil kun acceptere, at grænsen går op til 50.000 kroner. At de langstrakte forhandlinger nu er gået i hårdknude, overrasker næppe, for DF har hele tiden meldt en grænse på 50.000 kroner ud. Så man kan roligt sige, at der har været vældig stor forskel på partiernes fortolkning af aktionærkontoen som fænomen.  

InsideBusiness vil nøjes med at konstatere, at der utvivlsomt er for lidt plads i Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahls, sko. For hvorfor indføre en så kompleks lovgivning for bare 50.000 kroner i opsparing?  

Det er decideret spild af skatteborgernes penge og dyrt betalte embedsmænds tid. Og hvad med alt det skatteadministrative bøvl, der kommer ud af det? Mon ikke Skat kan bruge den tid bedre, for eksempel til at få styr på de håbløse afgifter på bilområdet. Eller det gigantiske momshul?  

Meldingen fra Saxo Privatbanks investeringsdirektør Teis Knuthsen i Børsen er derfor fuldstændig korrekt – why bother? Politik i dagens Danmark er ikke nem, må Dansk Aktionærforening og måske især Finans Danmarks direktør, Ulrik Nødgaard, sande. Derfor er de denne uges tabere.