Anders Dam. Dir. Jyske Bank. Jubilæumsinterview.
Foto: Jakob Stigsen Andersen

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Kabel-gigant får kursklø – Risiko for politisk indblanding i boomende sundhedsforsikringsmarked

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Risiko for politisk indblanding i boomende sundhedsforsikringsmarked

Det er ikke altid, at man som aktiv erhvervs-M/K i forsikrings- eller pensionsbranchen får dykket ned i folkedybet ved at læse Ekstra Bladet. Men det er faktisk vigtigere end som så, hvis man vil være opmærksom på nogle af de politiske risici, der kan ramme nogle af branchens mest succesfulde produkter, nemlig private sundhedsforsikringer, der supplerer det offentlige sundhedssystem.

Lige p.t. dykker Ekstra Bladet nemlig ned i serien, ’Det syge sundhedsvæsen’, med en række af casebårne skrækeksempler på danskere, som er blevet fanget i de lange ventetider i sundhedsvæsnet.

Og hvad rager det så mig, jeg har jo min private sundhedsforsikring via min arbejdsgiver? Det rager dig og pensions- og forsikringsbranchen, fordi Ekstra Bladets dækning sikrer politisk bevågenhed på et i forvejen problemfyldt forsikringsområde. Og de går meget personligt efter politikernes private forhold.

Ekstra Bladet spørger nemlig politikere på højt og lavt niveau om deres holdning til forsikringerne, om de selv har dem, og om de ikke også synes, det er for galt, at der er et A- og et B-hold blandt danskere, som enten har en privat sundhedsforsikring med fri adgang til læger, fysioterapeuter, psykologer og meget andet, eller som er fuldstændig afhængig af det offentlige system, hvor der oftest er lange ventetider, hvis man ønsker sig kvalificeret og specialiseret behandling for sin lidelse.

Og det er bare sådan, at politisk bevågenhed har det med at udløse en form for indgreb, ikke mindst under en socialdemokratisk regering, som har det med at lave betonpolitik, således at alle pinedød skal være lige. Regeringen kan vælge at lave en begrænsning på de private forsikringer, så de ikke trækker for meget på det offentliges specialister, det kan være en afgift på dem, der skal finansiere en bedre sundhedspleje til de mest udsatte, eller måske en egentlig sundhedsforsikring til alle danskere.

Alt sammen ting, der kan få betydning for markedet for private sundhedsforsikringer, som p.t. er præget af, at den største spiller, Dansk Sundhedsforsikring, som afsløret i InsideForsikring p.t. er til salg. I forvejen er det et kildent tema i pensionsbranchen, om pensionskasserne tilbyder en privat sundhedsforsikring. PKA, Pædagogernes Forsikring (PBU) og Lægernes Pension har det f.eks. ikke af politiske årsager. Det er ikke sikkert, at deres medlemmer jubler over artiklerne i Ekstra Bladet.

Derfor gælder det for både pensions- og forsikringsbranchen om at læse med i Ekstra Bladet, ellers kan man blive taget på sengen af et politisk indgreb. Man ser allerede konsekvenserne af Ekstra Bladets dækning i den dugfriske hjælp til det pressede sundhedsvæsen i form af en såkaldt akutplan fra regeringen og Danske Regioner, som sikrer bedre adgang til sundhedsfaglige medarbejdere fra udlandet og giver en økonomisk gulerod til sundhedsfaglige efterlønnere. Det kan Forsikring & Pensions direktør, Kent Damsgaard, juble over nu, men hvad bliver det næste?

Kabelgigant får kursklø  

NKT er uden tvivl den helt store vinder efter den store opsplitning af Nilfisk-konglomeratet. Mens det tidligere søsterselskab Nilfisk har fået mere end halveret sin markedsværdi de senere år som følge af en lang række skuffelser, ser det langt bedre ud for NKT.

Alene de sidste fem år er selskabets markedsværdi vokset med over 70 procent trods den seneste tids usikkerhed på aktiemarkedet.

Især historien om, at NKT’s kabler er helt centrale for udbygningen af fremtidens grønne infrastruktur, har været sød musik i ørerne på investorerne. Men i denne uge fik de sig dog lidt af en forskrækkelse.

Selv om selskabet var vokset pænt også i 2022, så forventningerne til indeværende år noget mere dystre ud, og kombineret med at NKT løftede sløret for en omfattende emission i indeværende år, sendte det kabelaktien direkte i dørken.

Over 10 procent tabte NKT-aktien alene onsdag, og især udsigten til, at bestyrelsen nu vil udstede op mod 50 procent af aktiekapitalen til nye aktier, var ren gift i et i forvejen nervøst marked.

Det kan sagtens være, at NKT-ledelsens forudsigelse om en gylden fremtid holder vand, men denne uge er selskabet en klar taber på fondsbørsen.