Green Hydrogen web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Kæmpe kurslussing til brintkomet – Ny bet for skandaleramt vækstbørs

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kæmpe kurslussing til brintkomet

Blot tre måneder efter at brintkometen Green Hydrogen Systems hentede 1,1 mia. kr. på en børsnotering, er selskabet ramt af sin første store nedtur.

Green Hydrogen Systems tog i går, torsdag, investorer og aktiemarkedet på sengen, da brintselskabet annoncerede en kraftig nedjustering af forventningerne til omsætningen 40-60 mio. kr. til blot 5 mio. kr. Brintselskabet, der har Mærsk-arvingen Robert Uggla i ejerkredsen, begrunder nedjusteringen med, at leveringen af en række ordrer bliver udskudt til 2022.

Reaktionen fra aktiemarkedet er dog nådesløs, og aktien faldt torsdag over 20 pct. Dermed er 25 pct. af markedsværdien af Green Hydrogen Systems barberet væk blot få måneder efter børsnoteringen.

Den overraskende udmelding har allerede givet investorerne panderynker, blandt dem er ATP, der har skudt 200 mio. kr. i selskabet. I flere medier betegner ATP det som ”alvorligt”, at selskabet nedjusterer de forventninger, som det gav investorerne for få måneder siden i forbindelse med børsnoteringen.

Børsnoteringen af Green Hydrogen Systems skete under stor opmærksomhed. Men allerede inden nedjusteringen herskede en skuffelse blandt investorerne, fordi selskabets aktiekurs har haltet efter det øvrige indeks.

 

Ny bet for skandaleramt vækstbørs

Problemerne med den skandaleramte vækstbørs First North vil ingen ende tage.

Først viste det sig, at stort set ingen af de selskaber, som er gået på First North, kan levere de vækstmål, de har stillet investorerne i udsigt. Sidenhen har flere selskaber udskudt deres børsnoteringer på grund af den uro og kritik, der er haglet ned over vækstbørsen.

Nu føjer selskabet Re-Match sig til den statistik. Re-Match, der specialiserer sig i at genanvende kunstgræsbaner, har store investorer som SEB, LD Fonde og Akademikerpension i ryggen og luftede så sent som i begyndelsen af måneden planer om rejse 260 mio. kr. på børsnoteringen.

Men Re-Match udskyder nu planerne på ubestemt tid. Ifølge Børsen begrunder Re-Match beslutningen med et usikkert marked, hvor Re-Match især har skelet til det såkaldte Vix-indeks, som også kaldes frygtens indeks.

Udskydelsen er også en streg i regningen for investeringsbanken ABG Sundal Collier, der har stået for projektledelse og salg af aktierne og havde udset Re-Match til at være det gode eksempel på, hvordan investeringsbanken arbejder med mindre vækstselskaber i sit opsigtsvækkende sponsored research-univers.