ole andersen

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Stort nederlag til Danske Bank-formand – Bank til biotekaktie 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Kæmpe nederlag til Danske Bank-formand 

Ole Andersen, bestyrelsesformand i Danske bank, måtte torsdag gennemgå den mest pinagtige øvelse for en topchef: at give en undskyldning til aktionærerne. 

Og det var ikke en hvilken som helst undskyldning, han leverede til de næsten 1.000 fremmødte aktionærer i Tivoli Congress Center. Han måtte undskylde for den betændte hvidvasksag, som har sværtet bankens omdømme gevaldigt, siden den kom frem i lyset. 

Onsdag kunne Berlingske så afsløre, at sagen ikke bare var betændt, men at hvidvask af blandt andet Putin-familiens penge i sin tid var en guldrandet forretning for den estiske del af banken. I perioden mellem 2011 og 2013 generede afdelingen for ikkeestiske kunder et overskud på mellem 280 og 330 millioner kroner om året, hvilket svarer til mellem 75 og 90 procent af det samlede resultat i den estiske filial, selv om denne kundegruppe burde have været en niche. 

Og nu er sagen nået helt til tops i koncernen. Ole Andersen erkender, at banken ikke har gjort nok for at modarbejde hvidvask i den estiske filial. 

 

Bank til biotekaktie 

Efter en lang række svære år med enorme udgifter og sparsomme resultater var Bavarian Nordic endelig kommet ind i varmen hos flere af landets investorer. Især ATP har på det seneste haft et godt øje til Asger Aamunds biotekselskab, men det har desværre vist sig at være en knap så god disposition. Efter et massivt kursfald sidste år var forventningerne til det danske biotekselskabs årsregnskab ikke overvældende.  

Alligevel var det nok de færreste investorer, der havde forventet et så sløjt årsregnskab fra Bavarian, hvor især mudrede forventninger til indtjeningen de kommende år var med til at sende biotekaktien ned i den tunge ende af aktiemarkedet. Mere end 15 procent er Bavarian Nordics aktiekurs faldet med de sidste 6 måneder, og det er mere end svært at se, at virksomheden skulle stå over for en pludselig bedring.  

Der var ellers nok af opbakning at hente fra både Danske Bank, der satte en købsanbefaling på den pressede aktie, og finansgiganten Jeffries, der mente, at kursfaldet var for voldsomt. En overdrivelse, lød meldingen fra New York-banken, der mente, at Bavarian allerede havde meldt klart ud, at man ville gå en tid i møde med lavere underskud på grund af omfattende investeringer. Det var aktiemarkedet tydeligvis ikke enigt i.