Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Kæmpe nederlag til revisionskæmpe – Voldsom tilbagegang hos førende forvalter

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kæmpe nederlag til revisionskæmpe

Efter månedlange forberedelser og en kostbar proces må revisionskæmpen EY nu endegyldigt indstille sine planer om at splitte firmaet i to.

Siden september har firmaet ellers arbejdet på det såkaldte Project Everest, hvor planen var at dele revisionshuset op i en rendyrket konsulentforretning og et klassisk revisionshus.

Men i denne uge måtte firmaet og topchef Carmine Di Sibio sande, at især modstanden fra EY’s amerikanske afdeling var for stor, hvorfor man i denne uge måtte meddele firmaets over 13.000 partnere, at planerne nu officielt er skrottet.

Regningen for de omfattende forberedelser løber ifølge The Wall Street Journal op i omkring 4 milliarder kroner, men hvad værre er, så afslører det nu skrinlagte Project Everest et dybt splittet firma, der nu risikerer at skulle udkæmpe en bitter intern magtkamp, der kan fjerne fokus fra kerneforretningen.

Oprindelig satte EY ellers gang i planerne efter stigende pres fra myndigheder i flere lande, der generelt er bekymrede over, at ’The Big Four ’i revisionsbranchen, der ud over EY også tæller PWC, Deloitte og KPMG, alt for ofte sidder med for mange kasketter på.

Samtidig har de store revisionshuse især de senere år kæmpet med den store udfordring, at den historiske kerneforretning, den småkedelige revidering af regnskaber, i dag slet ikke kan levere samme indtjening, som andre langt mere lukrative dele af forretningen, eksempelvis M&A og klassiske konsulentopgaver.

EY var dog det seneste af de store huse, der valgte at handle så kategorisk og kløve firmaet midt over, og det står nu klart for alle, at det var en kæmpe fejl.

 

Voldsom tilbagegang hos førende forvalter

Mon ikke tidligere Nykredit-direktør Peter Kjærgaard i øjeblikket sidder og savner sit gode, faste job på Kalvebod Brygge?

Meget tyder i hvert fald på, at han har valgt noget nær det værst tænkelige tidspunkt at blive topchef i Formuepleje på.

Det dugfriske regnskab fra den store forvalter afslører således en massiv tilbagegang i det samlede overskud, der i 2022 blot var på lidt under 70 millioner kroner. Et brat fald i forhold til jubelåret 2021 og samtidig det dårligste resultat, Formuepleje har leveret i årevis.

Og 2023 kan meget vel vise sig at blive endnu værre, skriver koncernen selv i sit årsregnskab.

”De fald, vi har oplevet i formuer under forvaltning i 2022, har medført, at indtjeningsgrundlaget ved indgangen til 2023 er væsentligt ændret for både fast honorar og resultathonorar. Tidligere år har resultathonorar udgjort en stor andel af koncernens samlede indtægter. Det har ikke været tilfældet i 2022, og det er heller ikke forventningen i 2023 at modtage væsentlige resultathonorarer. Koncernresultat før skat i 2023 forventes derfor at blive i intervallet 50-100 millioner kroner,” lyder det fra milliardforvalteren som Jysk-familien købte sig ind i tilbage i november 2021.

Dermed må Lars Larsen Group ligesom Peter Kjærgaard siges at have timet deres indtog i Formuepleje særdeles uheldigt.

Ud over de svigtende resultater og dystre udsigter har de seneste måneder også været plaget af en del uro på ledelsesgangen. Ud over den mangeårige topchef Niels B. Thuesen stoppede også forvalterens ejendomsdirektør, Kristian Voldsgaard, brat for ganske nylig, ligesom den mangeårige Formuepleje-profil Søren Astrup i slutningen af marts også annoncerede sit exit.

At alt ikke ligefrem er fryd og gammen vidner det svar, som InsideBusiness for nylig fik i forbindelse med en større artikel om de udfordringer, et af Formueplejes storstilede ejendomsprojekter var løbet ind i. Her var meldingen således, at man havde for travlt med at servicere sine kunder til at kunne svare på et par ellers relativt simple spørgsmål.