Kammeradvokaten

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Kæmpe underskud i ejendomsselskab – Sygeforsikringen ‘danmark’ kom ud med tårnhøjt underskud

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kæmpe underskud i ejendomsselskab

Der har længe været snak i den danske ejendomsbranche om, hvem der risikerer at komme i problemer, når først rentestigningerne for alvor begynder at gøre ondt.

Og for dem, der enten står over for refinansiering eller har købt stort op for lånte penge de senere år, skal man nok være forsigtig med at læse ejendomskæmpen Dades’ regnskab. Ganske vist er koncernen en af de mere solide på markedet men med mursten for 25 milliarder kroner gør det ondt, når markedet ændrer sig så radikalt, som det har gjort siden begyndelsen af 2022.

Dades må således nedskrive ejendomme for over 2 milliarder kroner, og resultatet før skat lander derfor på et dundrende underskud på 1,4 milliarder kroner.

Ud over nedskrivninger gør den stigende rente også ondt på selskabet, der ejes af Novo Holdings og Ejnar og Aase Danielsens Fond, og samlet set tegner der sig et billede af en koncern, der takket være stærke ejere og en solid portefølje nok skal klare sig, men som på ingen måde er uberørt af et særdeles vanskeligt marked.

En tendens, der understreges af, at Novo-pengetanken ifølge regnskabet har givet tilsagn om en betinget kapitaltilførsel på 750 millioner kroner frem til udgangen af juni 2024, der skal være med til at stabilisere Dades og sikre, at man ikke kommer i problemer.

Så heldige er mange andre sikkert ikke, og ligesom de første entreprenører er begyndt at dreje nøglen om, kan vi desværre nok også forvente, at en del ejendomsinvestorer gør det samme.

Ugens taber: Sygeforsikringen ’danmark’ kom ud med tårnhøjt underskud

Måske var der en grund til, at administrerende direktør Allan Luplau allerede i januar gik i medierne, eller rettere sagt TV 2, og fortalte, at Sygeforsikringen ’danmark’ forventede et underskud på over 300 millioner kroner, når man fremlagde regnskabet for 2023. Var det for at være på forkant med situationen og tage toppen af et dårligt regnskab? Muligvis.

I denne uge kom så selve regnskabsmeddelelsen 2023 fra selskabet, og den var god nok. Sygeforsikringen ’danmark’ fik økonomiske tæsk i 2023. Konkret endte man med et negativt forsikringsresultat, lyder det i meddelelsen. Det blev til et tårnhøjt underskud på 304,8 millioner kroner mod et underskud i 2022 på 46,8 millioner kroner.

Selv om bestyrelsen anser det samlede resultat efter skat på 327 millioner kroner for tilfredsstillende, båret frem af et positivt investeringsafkast på 619,8 millioner kroner, lægger man ikke skjul på, at det forsikringstekniske resultat “ikke er tilfredsstillende.” Underskuddet skyldes ifølge selskabet altovervejende tilskud til vægttabsmedicinen Wegovy. Dette tilskud er stoppet fra årsskiftet, men det ændrer ikke ved, at en stigende udgift Wegovy har kostet dyrt på bundlinjen.

Men også andre tilskudsområder steg i 2023: tandbehandling og lægehjælp, f.eks. psykologbehandling og vaccinationer samt udgifter til øvrig medicin og mindre tilskudsområder som zoneterapi, akupunktur, osteopati, fysioterapi og kiropraktik.

Ifølge den omtalte TV 2-artikel har annulleringen af tilskuddet fået flere danskere, der bruger Wegovy, til at kritisere Sygeforsikringen ’danmark’, da de efter at have været medlem i mange år nu ikke kan få tilskuddet, der var op til 25 procent af prisen på det populære slankemiddel.

Selv om Sygeforsikringen ’danmark’ i sin regnskabsmeddelelse gør meget ud af at fremhæve en medlemstilgang på over 52.000, og hvor stærkt man sidder på markedet for sundhedsforsikringer med over 2,7 millioner medlemmer, hvilket man også gør, kommer Allan Luplau og resten af selskabets top ikke uden om, at 2023 var et dårligt år med et iøjnefaldende stort underskud trods en uændret omkostningsprocent på 3,5 og en egenkapital, der steg fra 6,4 til 6,7 milliarder kroner, hvilket svarer til en solid solvens på 320 procent.

Luplau har tidligere givet udtryk for, at han ikke vil afvise, at tilskuddet til Wegovy kan blive genindført. Det er naturligvis en svær balancegang, for det vil formentlig koste på bundlinjen. Omvendt må man stille spørgsmålet, om det er fair for de medlemmer, der ønsker medicinen, at de får afslag på tilskud, som de ville have fået godkendt sidste år?

Skal man være lidt fræk, kan man også spørge, hvor lang snor Luplau har som administrerende direktør efter endnu et lunkent og halvskidt regnskab? Og hvad siger medlemmerne, efter han har stoppet for tilskuddet til det populære Wegovy?

Der er mange spørgsmål i luften. Men her og nu koster det Allan Luplau og Sygeforsikringen ’danmark’ en ugens taber for et markant underskud.