Kammeradvokaten

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Kammeradvokaten skal konkurrenceudsættes  – Ørsted skuffer fælt  

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere  

Kammeradvokaten skal konkurrenceudsættes  

Det ser ud til, at de fede tider er forbi for advokatfirmaet Poul Schmidt, bedre kendt som Kammeradvokaten. Advokathuset var nemlig den helt store taber i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens endelige rapport om advokatbranchen, der blev offentliggjort torsdag.  

Det store advokathus, der i 85 år har nydt godt af den lukrative særaftale som husadvokat for staten, fik her trukket gulvtæppet væk under sig, da det i styrelsens nye rapport direkte anbefales, at kammeradvokataftalen skal helt eller delvis konkurrenceudsættes. Sker det, vil det fjerne en betydelig del af omsætningen fra landets største advokathus.  

Og det er ikke bare lidt af aftalen, der er i spil.  

Styrelsen lægger op til, at en del af kammeradvokatens opgaver skal udbydes i mindre delaftaler, mens resten skal udbydes som en minikammeradvokataftale, hvor enten Poul Schmidt skal genforhandle vilkårene løbende, eller hvor konkurrenterne også får mulighed for at byde ind. Uanset hvad, bliver det bekosteligt for Poul Schmidt!  

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har naturligvis ikke det sidste ord i sagen. Det er op til politikerne at afgøre, hvad der skal ske med kammeradvokataftalen. Men eftersom rapportens øvrige anbefalinger er så kontroversielle, forventer mange iagttagere, at politikerne vil se anbefalingerne om en konkurrenceudsættelse af kammeradvokataftalen som en belejlig ventil for ønsket om at reformere advokatbranchen.  

Poul Schmidt har for længst rullet et stort forsvar ud med hjælp fra blandt andre konsulenterne i Boston Consulting Group, men efter torsdagens rapport er det svært at se en vej frem, hvor Poul Schmidt ikke på den ene eller anden måde taber.  

 

Ørsted skuffer fælt  

Statens succesfulde energigigant Ørsted og selskabets nye topchef, Mads Nipper, fik i denne uge langtfra den bedste start på 2021. 

Selskabet måtte således skuffe investorerne med et noget lunkent regnskab, hvor indtjeningen i 2020 egentlig var godkendt, mens den var helt gal med forventningerne til indeværende år.  

Her forventer Ørsted nemlig blot en indtjening på 15-16 milliarder kroner. En markant tilbagegang i forhold til de 18 milliarder kroner, man hentede hjem i 2020.  

De dystre meldinger fik i første omgang Ørsted-aktien til at falde med over 8 procent, og det var endda billigt sluppet, hvis man spørger mange af de analytikere, der følger aktien tæt.  

Flere af de store finanshuse, heriblandt Goldman Sachs og ABG Sundal Collier, var da også hurtigt på banen med negative kommentarer i kølvandet på regnskabet, hvor kursmål og anbefalinger fik et nøk i den gale retning.  

Der venter i sandhed Mads Nipper lidt af en opgave med at bevise, at der blot er tale om en enlig svale.