Kapitalfonds problembarn kyler direktør på porten
Det er ingen hemmelighed, at kapitalfonden Altors køb af industrivirksomheden Tresu (billedet) har været en regulær katastrofe. Stort set siden den svenske fond overtog nøglerne, er ulykkerne regnet ned over Bjert-virksomheden, der ellers lignede lidt af en vækstkomet, da danske Erhvervsinvest satte selskabet til salg i 2017.
I denne uge fyrede kapitalfonden så topchef Christian Jacob Flarup, hvilket sker, godt en måned efter at Tresu måtte nedjustere forventningerne til indeværende år ganske voldsomt.
Problemerne kommer oven på et horribelt 2022, hvor man blev hårdt ramt af stigende omkostninger og udfordringer med at skaffe komponenter, hvilket førte til et dundrende underskud på over 160 milloner kroner.
Allerede før nedjusteringen tegnede 2023 ikke just lyst, men nu er tingene altså på vej i den helt forkerte retning for Tresu, der må siges at være lidt af en sten i skoen på Altor, der ikke har meget at glæde sig over på det danske marked.
Bestyrelsesmedlem Stephan Plenz overtager nu tøjlerne og skal forsøge at få Tresu nogenlunde tilbage på sporet. Han bliver selskabets fjerde direktør, siden den svenske kapitalfond kom til. Udefra ligner Tresu mest af alt et skoleeksempel på, hvor galt det kan gå, når det går rigtig galt for en kapitalfond.
Hvis det ikke havde været for OW Bunker, så var Altor nok for længst løbet skrigende bort.
Chefredaktør får sparket på Jyllands-Posten
Syv år. Så længe fik Jacob Nybroe på posten som ansvarshavende chefredaktør for den over 150 år gamle avis Jyllands-Posten. Fyret af af Stig Kirk Ørskov, topchef i JP/Politikens Hus, som ejer Jyllands-Posten sammen med blandt andre Politiken og Ekstra Bladet, men mon ikke den yderst magtfulde Jyllands-Posten-mand, Pansergeneralen Jørgen Ejbøl, der er formand i Jyllands-Postens Fond, har mere end én finger med i spillet?
Årsagen til fyringen er ifølge Stig Kirk Ørskov, at Jyllands-Posten nu tager hul på en ny strategiperiode, fordi der skal yderligere turbo på digitaliseringen af den gamle hæderkronede avis. Den opgave er Jacob Nybroe ikke den rette til, må vurderingen være, og derfor er den tidligere TV 2-mand blevet gået mod sin vilje.
Fyringer – især i mediebranchen – udløser tit et tilbageblik på en topchefs resultater. Og – i vanlig stil, fristes man til at sige – kommer det første skudsmål ofte fra den fyrede topchef selv. Det gælder også i Jacob Nybroes tilfælde.
I sin afskedssalut siger Jacob Nybroe, at han er stolt af, at han har været med til at skabe ”en ny, mindre aktivistisk version af Jyllands-Posten”. Hvad det reelt betyder, vides ikke, og nogle vil måske mene, at det ikke er til det bedre? Samtidig har han ”udviklet Finans”, selv om der internt i JP/Politikens Hus nok ikke længere hersker tvivl om, at storebrorrollen i forhold til søstermediet WatchMedier for længst er vendt på hovedet.
”Vigtigst af alt,” siger Jacob Nybroe, ”har vi for alvor lagt skinner og fløjtet til afgang for en digital abonnementsforretning.” Her må Jacob Nybroe dog konstatere, at han efterlades på perronen.
Chefredaktør Marchen Neel Gjertsen er efter fyringen af Jacob Nybroe udpeget som konstitueret ansvarshavende chefredaktør. Stig Ørskov bebuder dog i et interview med branchemediet MediaWatch, at man sætter gang i en bred rekrutteringsproces – ”måske endda ved hjælp af et rekrutteringsbureau,” siger han, mens læsere må sidde tilbage med spørgsmålet, om det, der er kutyme i erhvervslivets top, nemlig den udbredte brug af headhuntere, er helt ny praksis i mediegiganten.
Uanset hvad, lyder brugen af en headhunter dog mere end fornuftigt med tanke de seneste fejlslagne ansættelser til topstillinger mediegiganten, hvor især ansættelsen af Henrik Qvortrup, der kun holdt i ni måneder som ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, var pinlig for ikke mindst Stig Kirk Ørskov og JP/Politikens Hus.
Nu vil Stig Kirk Ørskov og ejerne kigge efter, ”om der er kompetencer og talent derude, vi ellers ikke har øje for”, men mon ikke valget i sidste ende alligevel falder på Marchen Neel Gjertsen?