riskær web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Klaus Riskær kørt ud på sidespor – Dankortet trængt i defensiven 

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens videre og tabere i dansk erhvervsliv. 

Tabere 

Klaus Riskær kørt ud på sidespor. Henter trøst i milliongevinst ved omstridt ejendom 

Man må give den fantasifulde erhvervsmand Klaus Riskær, at han fortsat formår at trække overskrifter. Gennem flere årtier har den driftige forretningsmand ryddet forsider med sine forretninger, der både har være gode og dårlige og enkelte direkte ulovlige.  

I denne uge kom det så frem i Børsen, at Riskær nu er røget i totterne på to tidligere forretningspartnere, som han angiveligt skulle have udviklet et computerspil sammen med. Projektet kom dog aldrig i gang, men siden har de to stiftere sat et tilsvarende projekt i søen, og Riskær mener nu, at de forsøger at køre ham ud på et sidespor og løbe med ideen bag om ryggen på ham. De to stiftere derimod mener, at Riskær blot lugter penge på et tyndt grundlag og nu forsøger at kaste grus i maskineriet.  

Hvor sagen mellem de stridende parter ender, er fortsat usikkert, men Klaus Riskær kan dog glæde sig over, at han ser ud til at spinde guld på en ejendom i hjertet i København, der tidligere var en så stor torn i øjet på hans kreditorer, at Sydbank og Danske Bank valgte at erklære ham personligt konkurs. Siden købte Riskær via sine sønners virksomhed Reboot ejendommen lige over for Christiansborg tilbage med hjælp fra DLR Kredit, og nu har familien netop opskrevet værdien med knap 20 millioner kroner. Godt nok stadig papirpenge, men som det københavnske ejendomsmarked gløder for tiden, kunne Riskær sikkert sagtens udnytte sin berygtede forretningssans til at lande en god handel for de omstridte mursten. 

 

Dankortet trængt i defensiven 

Hvis man kan tale om et nationalklenodie på betalingsområdet, så må det være danskernes dankort. Men kortet er i stigende grad under pres, viser nye tal fra Nationalbanken, fordi bankerne i stigende grad udsteder internationale kort som Mastercard og Visa til kunderne.  

Ifølge de nyeste tal fra Nationalbanken faldt antallet af udstedte visa-dankort til 4,7 millioner i andet halvår af 2016 mod 4,9 millioner i første halvår af 2016. Djævelen i detaljen ligger i, at bankerne tjener mere på at sende de internationale kredit- og debetkort ud til kunderne. FinansWatch har tidligere beskrevet, at de udstedte internationale kort er mere end fordoblet herhjemme siden 2009. 

I den kommende tid bliver det kun mere interessant at følge med i, fordi der fra årsskiftet ikke længere må opkræves synlige gebyrer på internationale kreditkort i butikkerne. I dag koster det gerne ca. 1 procent ekstra, hvis kunden bruger den gratis kassekredit på Mastercard. Regningen er der dog stadigvæk, den skal bare betales af butikken og ikke af kunden, ligesom det er med Mastercard Debet og dankortet i dag. Og det er typisk markant dyrere for butikken at betale for de internationale kreditkort.  

For Nets, der ejer dankortet, kan det også være lidt af en bet, men betalingsgiganten tjener på både gynger og karruseller, så det er ikke et entydigt billede.