NKT ABB web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Kurator jager vininvestorens millioner – NKT’s milliardopkøb svigter 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Tabere 

Kurator jager vininvestorens millioner 

Det er ikke fint at grine ad andres ruin, men sagen om kollapset i Fine Wine Invest er efterhånden så absurd, at det er svært ikke at trække på smilebåndet. Hvor er pengene? Hvor er den dyre vin? De spørgsmål stiller både investorer, kurator og, ja, selskabets stifter og administrerende direktør, Thomas Clausen, selv her i kølvandet på konkursen i vininvesteringsselskabet. 

Men sagens seneste drejning handler hverken om vinen, de forsvundne penge, eller hvor direktøren eventuelt har gemt dem, men om investorernes vilde jagt på at få deres penge tilbage. Flere af dem indså nemlig sidste forår, hvor Fine Wine Invest var på vej hen, og det lykkedes dem at få Thomas Clausen til at udbetale penge ved at presse og true ham. Forhold, som ikke falder i god jord hos kurator. 

Den gruppe investorer, der råbte højest, har nemlig fået – i hvert fald dele af – deres investering retur, mens de, der stille og pænt har ventet, endnu intet har fået noget ud af det tomme konkursbo. Derfor stævner kurator nu også en mindre gruppe investorer, der angiveligt har presset Thomas Clausen, i håb om at få dem til at overføre nogle af de forsvundne millioner til konkursboet. 

Indtil videre er der anmeldt krav for i alt 9,5 millioner kroner, men ingen ved, hvor kontanterne og den dyre vin er blevet af. Kurator er begyndt at konfiskere møbler fra Thomas Clausens hjem. Her har man indtil videre fundet en ikonisk Ægget-stol af Arne Jacobsen. Selv børnenes møbler er bragt i spil for at dække investorernes tab. 

Investeringseventyret i Fine Wine Invest har været én lang nedtur for Thomas Clausen og investorerne, og her på InsideBusiness glæder vi os til at følge udviklingen. 

 

NKT’s milliardopkøb svigter 

Efter flere år med dødvande, svigtende investorinteresse og lunkne resultater tog industrivirksomheden NKT fusen på de fleste, da man i september 2016 opkøbte den svenske kabelproducent ABB og i samme ombæring splittede den hæderkronede danske koncern i to. En storstilet plan med den markante formand Jens Due Olsen som tovholder, og reaktionen fra markedet var umiddelbart positiv.  

I denne uge måtte NKT imidlertid skuffe markedet med et sløjt regnskab, hvor man samtidig måtte erkende, at ABB ikke var blevet den guldgrube, man havde håbet på. 

Svage forventninger og et presset kabelmarked fik investorerne til at sende NKT-aktien ned med hele 11 procent i forlængelse af det skuffende regnskab, og flere store banker stod klar til at nedjustere deres kursmål for virksomheden. 

For problemknuseren Jens Due Olsen er der nu virkelig noget på spil for at drive synergier ud af det store svenske opkøb, og spørgsmålet er, om NKT-direktør Michael Hedegaard Lyng kan overleve endnu en skuffelse.