sas web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Lars Tvede brænder fingrene på Rusland – SAS på vej mod endnu en nødlanding

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Lars Tvede brænder fingrene på Rusland

Et aktiemarked, som man skal gå en bue uden om for tiden, er uden tvivl det russiske. Aktierne rasler ned, alt imens Putin rykker frem i Ukraine, og de vestlige lande desperat forsøger at dæmme op for Ruslands storhedsdrømme med talrige sanktioner.

Den danske superinvestor Lars Tvede gjorde tilbage i tiden en rigtig god forretning på netop det russiske aktiemarked, da han i årene før finanskrisen købte flittigt op og fik et afkast på op imod 1.000 procent.

I efteråret gjorde han så kunststykket efter og købte igen på det store marked i øst, der ifølge Tvede var stærkt undervurderet.

Derfor er den danske erhvervsmands fond Atlas Global Macro, som han selv står i spidsen for, netop nu hårdt ramt af de massive kursfald på børserne i Moskva.

Ifølge Tvede fastholder fonden indtil videre sine positioner, og han påpeger samtidig, at man henter en del af det tabte hjem, idet Atlas også er stærkt eksponeret over for blandt andet olie-, gas- og råvaresektoren uden for Rusland, som har fordel af stigende råvarepriser.

Ikke desto mindre ligner det friske bet fra Tvede indtil videre lidt af en brøler, men InsideBusiness er naturligvis klar med rosende omtale i disse spalter, hvis den opportunistiske rigmands russiske eventyr viser sig at blive en guldgrube.

 

SAS på vej mod endnu en nødlanding

Der er ikke meget at glæde sig over for aktionærerne i flyveselskabet SAS, der blandt andre tæller den danske stat.

Igen-igen er virksomheden i problemer, og regnskabet i denne uge blev mødt med en tydelig tommelfinger i nedadvendt retning fra de hårdtprøvede investorer.

Som følge af krisen og eftervirkningerne af covid-19 må SAS nu i gang med omfattende spareplaner, der skal barbere omkostninger væk for 7,5 milliarder svenske kroner.

Spørgsmålet er blot, om det kriseramte selskab én gang for alle formår at trimme virksomheden i en sådan grad, at SAS også er leve- og konkurrencedygtig mange år fremover. Det tvivler investorerne i høj grad på, og det forstår man i sandhed godt.

SAS har i flere år fløjet faretruende lavt, og talrige spareplaner ser indtil videre blot ud til at have forlænget smerten. Alene de sidste fem dage har aktien tabt over 25 procent, hvilket må siges at være er klart vidnesbyrd om, at investorerne ikke levner det hårdtplagede flyselskab mange chancer.

Måske den danske stat snart for alvor skulle overveje, hvilke gode argumenter der er tilbage for at eje et børsnoteret flyselskab, der åbenlyst ikke har været i stand til at klare sig selv i årevis.