pandora-web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Leasingbiler under kritisk lup – Kritisk analyse sender Pandora i frit fald

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Ugens tabere

 

Leasingbiler under kritisk lup 

Leasingbranchen har i årevis tjent rigtig gode penge og levet godt af et tilsyneladende endeløst skift i retning af færre købebiler og flere leasingbiler. Men der er dårligere tider forude, for i et interview med Finans.dk varmer skatteminister Karsten Lauritzen (V) så småt op til et indgreb mod den lukrative branche. Det er ellers velkendt og velbeskrevet, at der er rod i bilafgiftssystemet, som er skævvredet i leasingfirmaernes favør. Det skyldes, at leasingfirmaerne kan nøjes med at betale registreringsafgift på månedsbasis, mens virksomheder og almindelige forbrugere skal betale hele summen, når der købes en bil.

Ifølge Finans.dk har Skat endda betalt 200 millioner kroner tilbage til leasingselskaber, fordi de havde betalt for meget i registreringsafgift, og det kan betyde, at nogle aktører slipper med en endog meget lav registreringsafgift på en bil. Men det er dog kun en mindre del af de samlede registreringsafgifter fra leasing, der beløber sig til 4 milliarder kroner om året.

InsideBusiness ønsker skatteministeren held og lykke med at forsøge at lukke et eventuelt skattehul, for flere skatteministre har tidligere prøvet uden held. Samtidig ønsker vi leasingbranchen held og lykke med at forklare metoden over for den undrende offentlighed – det er heller ikke nogen let opgave.

 

Kritisk analyse sender Pandora i frit fald 

Investeringsbanken Carnegies analysechef, Lars Topholm, er efterhånden en mand, man holder godt øje med både hos Pandora og blandt smykkeselskabets investorer. Den erfarne analytiker laver fast en omfattende undersøgelse blandt Pandoras mange forhandlere, og historisk set har den analyse altid været i stand til at skabe voldsomme udsving i Pandora-aktien.

Præcis det samme skete tidligere på ugen, hvor Lars Topholm sendte en kritisk analyse på gaden, hvor han både beskriver et afmattende salg i USA samt flere europæiske lande og samtidig ændrer sin mangeårige købsanbefaling fra ’køb’ til ’hold’.

Det var ren gift for Pandora-aktien, hvor mange investorer netop nu sidder med en frygt for, at de historisk vanvittige vækstrater nu er ved at forsvinde, og at Pandora nu derfor bliver en langt mere kedelig detailvirksomhed. Alene tirsdag styrtdykkede selskabets aktie med over 12 procent som en umiddelbar reaktion på Topholms kritiske skrivelse, og selv om flere andre analytikere forsøgte at mane til besindighed, er nervøsiteten udbredt blandt investorerne.

Pandora selv forsøger nu at imødekomme aktiemarkedets mangeårige krav om øget gennemsigtighed med fremover at oplyse mere detaljeret om salgsudviklingen, men spørgsmålet er, om det er nok til at berolige de mange bekymrede ejere. Indtil videre har aktiemarkedet dog valgt at ånde nogenlunde lettet op, efter at smykkeselskabet samtidig torsdag valgte at fastholde sine forventninger til resten af 2017.