;
Steel series web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Lidelserne fortsætter for ATP’s smertensbarn – Vækstfondens top smuldrer forud for fusion

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Lidelserne fortsætter for ATP’s smertensbarn

ATP og især aktiechef Claus Wiinblad må efterhånden få nervøse trækninger, hver gang et regnskab fra Bang & Olufsen lurer i horisonten.

Gang på gang har storinvestoren fra Hillerød bakket op om det danske designklenodie, blot for at blive noget så skuffet når koncernen fra Struer igen svigter pensionskassens tillid.

Senest i denne uge præsenterede B&O lidt af et rædselsregnskab, hvor der ikke var megen trøst for ATP at hente: Alene i år er aktien faldet med over 70 procent.

Svigtende salg, stigende gæld og øget usikkerhed var blot nogle af de faktorer, der atter en gang fik aktiemarkedet til at vende tommelfingeren nedad.

Nu står vi så på kanten af en recession, og folk med god hukommelse husker nok udmærket, hvad der skete for den folkekære koncern, senest landet blev kastet ud i en sådan.

B&O-topchef Kristian Teärs bemærkninger om, at man nu vil satse på de ’rige’, underforstået dem, der kan betale for selskabets produkter, lod ikke umiddelbart til at berolige en ejerkreds, der efterhånden må være godt træt af tingenes tilstand.

I dag virker det nærmest utopisk, at kinesiske Sparkle Roll i 2016 ville betale over kurs 100 for en aktie i B&O, set i lyset af at en aktie i dag kan købes for under en 10’er. For ATP selv bør det være en dyr lektie og en påmindelse om, at man nok bør sige ja tak næste gang, en køber melder sig. Hvis det nogensinde sker.

 

Vækstfondens top smuldrer forud for fusion

Først takkede bestyrelsesformand Tue Mantoni af, og i går kom nyheden, at Vækstfondens administrerende direktør, Rolf Kjærgaard, og mangeårige investeringsdirektør, Mikkel Hesselgren, også forlader den statslige investeringsfond.

Med ét er trioen, der har tegnet Vækstfonden udadtil i årevis, væk.

Timingen er ikke tilfældig.

Fra nytår bliver Vækstfonden en del af den nye såkaldte superfond, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, sammen med EKF Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond.

Her pegede bestyrelsen med Pensiondanmarks administrerende direktør, Torben Möger Pedersen, i spidsen for en lille uge siden på Peder Lundquist som administrerende direktør i den nye superfond. Han er i forvejen administrerende direktør i EKF Danmarks Eksportkredit.

I samme ombæring skrev Danmarks Eksport- og Investeringsfond, at Rolf Kjærgaard var blevet udpeget som en del af koncernledelsen i den nye fond. Samtidig blev det nævnt, at han ville fortsætte som administrerende direktør i Vækstfonden.

En uge efter viser det sig, at det ikke holder vand. Hvad der er sket på de syv dage, er uvist. Men den markante forskel på det sagte og gjorte indikerer ugler i mosen, ligesom det rejser et spørgsmål om, hvilken plads i hierarkiet Vækstfonden får i den nye superfond.

Ugens taber går derfor til Vækstfonden og nu forhenværende topchef Rolf Kjærgaard.