mærsk

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Mærsk-familien må overtage problembarn – Statslån kvæler kendt pizzakæde

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Mærsk-familien må overtage problembarn

Efter flere år med fyringer og enorme nedskrivninger ser det nu endelig ud til, at A.P. Møller-Mærsk har fundet en køber til problembarnet Maersk Supply Services.

Køberen til det underskudsgivende offshoreselskab er såmænd ingen ringere end det børsnoterede rederis egen hovedaktionær, A.P. Møller Holding.

Prisen lyder på knap 5 milliarder kroner, og selv om man på Esplanaden uden tvivl blot er glad for at slippe af med den evige hovedpine, så skal man nok være glad for, at de store containerskibe de senere år har sikret selskabet historisk store overskud.

De mange milliarder betyder nemlig, at investorerne mest af alt har skuldertræk tilovers for, at A.P. Møller-Mærk nu mere eller mindre må opgive at finde en rigtig køber til sit uønskede selskab og derfor sandsynligvis langtfra har fået en optimal pris for Maersk Supply Services.

Salget sker under et år efter et andet knap så imponerende frasalg, nemlig Maersk Container Industries som man solgte til kinesiske CIMC, men som man siden måtte rulle tilbage efter modstand fra de amerikanske konkurrencemyndigheder. Også her var der tale om et aktiv i knap så god forfatning, og man kan derfor med rette spørge sig selv, hvorvidt Mærsk i sin iver efter at skabe en mere rendyrket logistikkoncern glemmer at bruge lidt knofedt på de knap så ønskede virksomheder i familien.

 

Statslån kvæler kendt pizzakæde

Den kendte kok Gorm Wisweh måtte i denne uge konstatere, at et stort coronalån og svigtende indtjening er en særdeles giftig cocktail.

Hans livsværk, Gorms, måtte i denne uge erklære sig konkurs, da man ifølge de officielle udmeldinger ikke kunne betale de store renter og afdrag på et covid-19-lån i en tid, hvor alle andre udgifter også stiger.

Umiddelbart en sag, der sætter statens i forvejen omdiskuterede kriselån i et noget tvivlsomt lys, men spørgsmålet er, om Gorm Wisweh og hans direktør, Christian Madsen, er lidt for hurtige til blot at pege fingre ad de danske myndigheder.

I 2018 blev kæden nemlig solgt til norske Orkla men blot tre år senere måtte stifterne, heriblandt Wisweh selv, købe virksomheden tilbage. Allerede året efter salget led kæden et underskud på over 9 millioner kroner, og selv om lånet til staten uden tvivl har tynget, så tyder meget på, at Gorms længe før corona havde markante problemer. Lige så tankevækkende er det dog, hvorvidt den opsigtsvækkende konkurs blot er den første i en række af de hastige ekspanderende restaurantkoncepter, der må lade livet som følge af de seneste års stigende omkostninger og frygt for recession.