;
APM Terminals

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Mærsk ramt af omfattende hackerangreb – Letz Sushi slås for overlevelse. Lars Larsen træder til

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens videre og tabere. 

Ugens tabere

Mærsk ramt af omfattende hackerangreb

Efter længere tids medvind blev Mærsk-topchef Søren Skou hvirvlet ind i sin første dårlige sag. I denne uge kunne Mærsk fortælle, at den globale koncern var blevet ramt af et omfattende hackerangreb, og midt i den tidlige sommers agurketid var det en historie, der for alvor satte det lyseblå konglomerat i et negativt lys.

Mærsk, der har aktiviteter i mange fjerne afkroge rundtomkring i verden, blev blandt andet ramt af it-kriminelle i Storbritannien, Irland, Colombia og Panama, og koncernen oplyste desuden, at det både var koncernens hjemmesider samt de enkelte divisioner, der var under angreb.

Også Mærsk-koncernens centrale base i Rotterdam var under angreb, og den hollandske containerterminal er som trafikalt knudepunkt for den globale søfart lidt af en kronjuvel i Mærsk-koncernens selskab APM Terminals, der hvert år servicerer en lind strøm af containerskibe, herunder både Mærsks egne samt de mange konkurrenter, der bruger terminalen i Rotterdam som brohoved til den øvrige verden.

I Holland var det ifølge lokale medier såkaldt ransomware, Mærsk blev offer for. Her kræver hackerne et betydeligt beløb for at gendanne de angrebne filer på hver enkelt inficeret computer.

Det lykkedes heldigvis Mærsk at begrænse nervøsiteten blandt investorerne, men for mange store globale koncerner var det omfattende angreb lidt af en øjenåbner og et vink med en vognstang om, at det muligvis ikke er så svært for kyndige hackere at gennemtrænge selv store koncerners sikkerhedssystemer.

 

Letz Sushi slås for overlevelse. Lars Larsen træder til

Kæden ramte ellers det boomende marked for sushielskende danskere spot on. Men succesen skal holdes i live, og det går ikke godt for sushikæden Letz Sushi og direktøren Anders Barsøe.

Årsregnskabet kom i fredags og viser et underskud på 11 millioner kroner med en samlet bruttofortjeneste på 17 millioner kroner. I 2015 var bruttofortjenesten 22 millioner kroner. Det er de barske realiteter for sushikæden, der er truet på livet med en negativ egenkapital på 13,5 millioner kroner.

Heldigvis har kæden en rig ejer i ryggen. Det er dynekongen Lars Larsen, der ifølge Berlingske overtager hele ejerskabet af kæden. Han vil nu satse på at udvide sushikædens produkter til også at blive solgt i detailhandlen. Samtidig vil kæden fordoble antallet af restauranter fra de nuværende 16 restauranter.

Men med manøvren er kædens stifter, Louise Ertman Baunsgaard, ude af ejerkredsen, og det må gøre ondt, når nu Lars Larsen satser på vækst i den sushikæde, som ikke har formået at distancere sig i markedet i modsætning til Sticks ’n’ Sushi.