;
Lars larsen web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Mareridt for pensionsfolk – Lars Larsen opgiver Kina-strategi 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens tabere i dansk erhvervsliv.

Mareridt for pensionsfolk 

InsideBusiness-redaktionen var ved at falde bagover i det sommerlumre kontor, da der torsdag klokken 10.04 tikkede en mail ind fra Finanstilsynet om politianmeldelse af Pensionskassen for Teknikum- og Diplomingeniører (ISP) til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). Ikke alene var pensionskassen med det fredelige navn blevet politianmeldt – der er ifølge Finanstilsynet tale om, at man har ”ydet medlemmerne mangelfuld og vildledende information”. 

Passer anklagerne, bør sagen udløse en umiddelbar krisesituation i ISP, der kan få bestyrelse og direktion til at koldsvede og ryste i bukserne – hvis de da ikke vælger at lade en eller flere af de ansvarlige forlade bygningen med det samme. Men overraskende nok har bestyrelsesformand Lars Bytoft valgt at tage kampen i stedet for at liste diskret ud ad døren. 

”Vi har i ISP’s bestyrelse taget Finanstilsynets afgørelse til efterretning. Vi forventer, at Statsadvokaten efter at have vurderet sagen vælger at henlægge den, og ellers ser vi frem til at redegøre for sagens rette sammenhæng i det videre forløb,” konkluderer Lars Bytoft i en pressemeddelelse.  

På InsideBusiness forstår vi ham godt, for SØIK’s historik med at løfte denne type ekstremt svære sager er ikke for god. Så han har en god chance for at beholde sin plads for enden af bordet. 

 

Lars Larsen opgiver Kina-strategi 

Efter 8 års frugtesløs kamp har rigmanden Lars Larsen nu opgivet sin store Kina-ekspansion, og det er alt andet end en bagatel for Jysk. Det var meningen, at koncernen skulle åbne mere end 1.000 butikker i riget i midten, der er et af verdens største og hastigst voksende markederne.  

For 10 år siden blev ekspansionsplanerne meldt ud som ’breaking news’, og Lars Larsen var klar til at indtage først Asien og siden verden med sin danske møbelkæde.  

Men lige så bombastisk, som ekspansionsplanerne i sin tid blev slået op, ligeså patetisk blev nederlaget torsdag meldt ud – i en sprogligt lidt for opstemt pressemeddelelse under overskriften ’Jysk ændrer strategi i Asien’.  

Ja, en ny strategi får man i hvert fald brug for. Den ’nye’ strategi betyder nemlig indtil videre, at kædens nuværende 13 butikker i Kina lukker, og mellem linjerne kan man læse, at Jysk var omkring en faktor 100 fra at indfri målsætningen om 1.000 butikker.  

Nu, hvor Kina er lukket for Jysk, ser man i stedet mod de øvrige asiatiske markeder, eksempelvis Thailand, hvor kæden snart åbner sin første butik.