RenoNorden tekst - Danske Bank spiller en hovedrolle i fortællingen om RenoNordens dramatiske nedtur

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Mareridtet fortsætter for Danske Banks norske børseventyr – Bøfkongen på vej mod afgrunden

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dit et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Taber

Mareridtet fortsætter for Danske Banks norske børseventyr

Det går alt andet end godt for norske RenoNorden, der er ved at trække Danske Banks image med ned. Sent onsdag eftermiddag meddelte det norske børsnoterede selskab, at det går ringere end ventet. Således er man nu i en ”udfordrende finansiel situation”, og der er risiko for brud på lånebetingelserne. Det sendte aktiekursen ned med 25 procent, og risikoen for en konkurs synes overhængende.

Den norske skraldevirksomhed har også fremlagt et elendigt regnskab med et underskud på 327 millioner kroner for første kvartal 2017.

Som InsideBusiness beskrev i begyndelsen af maj, er Danske Bank fedtet godt og grundigt ind i børsskandalen. Ikke alene var Danske Bank tovholder på børsnoteringen, banken har også sammen med DNB lånt 1 milliard kroner til RenoNorden, der skulle være blevet til en nordisk affaldskæmpe.

Det fremgår også af RenoNordens egne opgørelser, at Danske Bank-kunder sidder på 9 procent af affaldsaktierne. Også Alm. Brand og Saxo Privatbanks kunder har aktier i RenoNorden.

Skraldevirksomheden har kontrakter med mere end 30 danske kommuner og blev ved børsnoteringen solgt til primært private investorer via Danske Bank, SEB, Nordea og Carnegie ud fra målet om at skabe en nordisk gigant inden for affaldshåndtering.

Bøfkongen på vej mod afgrunden

Palle Skov Jensen og hans livsværk, Jensens Bøfhus, kæmper for livet. En lang og sejlivet salgsproces med først SEB og siden Deloitte som tovholder strandede ifølge Børsen i denne uge. En række kapitalfonde har vendt tommelfingeren nedad over for den landskendte restaurantkæde, der har tabt over 100 millioner kroner de sidste fire år.

Dertil kommer, at en gæld på over 150 millioner kroner til førnævnte SEB skal genforhandles til august, og spørgsmålet er, hvor længe kreditorerne vil blive ved med at holde hånden under den kriseramte kæde.

Palle Skov Jensen bærer selv en stor del af ansvaret for den voldsomme nedtur, idet han kastede bøfhuset ud i en offentlig heksejagt på en lille fiskehandler, som havde tilladt sig at bruge samme navn som bøfhuset, til trods for at Jensen må siges at være et forholdsvis almindeligt navn herhjemme, og dermed landede Jensens Bøfhus i en sand mediestorm.

Palle Skov Jensen har selv de senere år forsøgt at sælge ud af både forretningen og de mange ejendomme, der huser kædens restauranter, men det har indtil videre ikke været nok.

Ud over selve Jensen-koncernen ejer hovedaktionæren også en stribe danske ejendomme, hvor en række banker har gæld for yderligere 100 millioner kroner. Alene villaen på Langelinie ned til åen i hjertet af Odense er belånt for mere end 40 millioner kroner, hvilket med al tydelighed illustrerer det pres, Palle Skov Jensen er under i skrivende stund.

Spørgsmålet er nu, om det fejlslagne salg er sidste skud i bøssen for Palle Bøf, eller om den odenseanske restauratør har et sidste es i ærmet.