Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Mayday, rigmandsfond synker – Tørre tæv til William Demant 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere 

Mayday, rigmandsfond synker 

Det er skæbnens ironi, at rigsmandsfonden med navnet Mayday nu selv er ved at kollapse. Fonden, der blev sat i verden for at hjælpe iværksættere og mindre virksomheder i Sønderjylland med kapital og erfaring, har lukket langt de fleste af de selskaber, den har investeret i, og nu er der ikke meget andet at gøre end selv at slukke lyset, dreje nøglen om og komme videre.  

Egenkapitalen er ifølge Dagbladet Børsen under vand, og underskuddet lyder på 13 millioner kroner i det seneste selskab. Stifteren, Steen Folmer Pedersen, har ligesom de andre investorer mistet troen på projektet og er så godt som klar til at kaste håndklædet i ringen.  

”Tiltroen fra os og de andre investorer er der ikke så meget mere,” siger han til Børsen.  

Det var ellers tunge kræfter, der stod bag fonden. Blandt investorerne var et af landets største energiselskaber, SE, og derudover var Fleggaard-arving Peter Boris Fleggaard med, ligesom også Carsten Normann, der er tidligere koncernchef i Dagrofa-koncernen, havde kastet penge efter selskabet.  

Peter Boris Fleggaard var selv med som passiv investor, og hvis man tvivler på, om investorerne har mistet troen på selskabet, kan man jo spørge Fleggaard-arvingen selv. 

Han er sådan set ikke afvisende over for at kaste yderligere penge i selskabet, hvis de finder på noget nyt. Han skal bare lige vide, om fonden stadig eksisterer. For ifølge Børsen var han egentlig overbevist om, at selskabet allerede var lukket.  

 

Tørre tæv til William Demant 

Hvad koster en forventningsafstemning på aktiemarkedet? Tirsdag var det 6 milliarder kroner. 

Investorerne bag William Demant skal nok lige vænne sig til at have en udadvendt topchef i spidsen for William Demant. For tirsdag sendte den nye direktør, Søren Nielsen, sit første regnskab på gaden og erklærede sig jublende tilfreds med et ” fantastisk flot resultat.” 

Det var helt nye toner fra William Demant og var hverken sket eller hørt under forhenværende administrerende direktør Niels Jacobsens ledelse. Derfor var regnskabet nok også en øjenåbner for nogle af investorerne. 

Noget tyder i hvert fald på, at investorerne havde læst de hidtidige udmeldinger fra den nye topchef forkert. For selv om regnskabet viste pæn vækst, og selskabet valgte at fastholde forventningerne til 2018, uddelte investorerne ingen roser i denne omgang. I stedet sendte de prompte aktien ned med 10 procent og barberede således omkring 6 milliarder kroner af selskabets markedsværdi.