atp

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Store kommunikationsproblemer rammer pensionsgigant – Fiasko-notering pilles af børsen

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Store kommunikationsproblemer rammer pensionsgigant

Det er ikke nemt at være ATP. Resultaterne i disse år er mildest talt elendige. Omverdenen forstår ikke rigtig de fine garantier, som var så værdifulde engang. Og nu har omverdenen svært ved at forstå den nye investeringsmodel, som ATP gerne vil have på plads for at kunne investere en større andel af formuen i aktier.

I dette tilfælde er omverdenen så ikke hvem som helst, men Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, der åbenbart heller ikke rigtig forstår, hvordan ATP kan frigøre en del af sin formue fra statsobligationer, sende den over i aktier og stadigvæk være i stand til at leve op til sine garantiforpligtelser, som koncernen jo har forsvaret, som en tiger forsvarer sine unger.

Det er dagbladet Børsen, som mandag med baggrund i aktindsigter kunne beskrive, hvordan Jesper Berg i august til daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) med lidt andre ord skrev, at man godt kunne smide fagligheden over bord i tilsynet og lade ATP køre sit eget løb, hvis bare ministeren godkendte det.

“Hvis virksomheder under Finanstilsynets tilsyn skal have lov at gøre brug af metoder, der ikke bygger på det faglige udgangspunkt, som Finanstilsynets virke normalt er baseret på, så bør der ske en politisk forankring,” fremgik det af dokumenter, som Børsen er i besiddelse af.

På InsideBusiness forstår vi godt, at Finanstilsynet er i vildrede, for det er mildest talt vanskeligt at forstå ATP’s gøren og laden. Vi forsøgte også at forstå investeringskonceptet første gang, det blev præsenteret, og dengang fik det også en hård medfart af eksperterne.

Man kan godt få lidt ondt af den ellers så garvede koncerndirektør og aktuar i ATP, Kim Johansen, for det er ikke nogen nem kommunikationsopgave, han har fået. Og det er nok meget godt, at ATP har hyret et helt nyt presseteam med den erfarne erhvervsjournalist Søren Springborg i front.

Uanset de gode intentioner slipper de dog ikke for en ugens taber. For det er ikke så heldigt at blive undsagt af Finanstilsynets direktør på forsiden af Børsen. Heller ikke for ATP, som ellers synes at have en næsten uendelig politisk kapital i banken.

 

Fiaskonotering pilles af børsen

Selv om venturefonden Nordic Alpha Partners og dens rådgivere uden tvivl havde brugt meget krudt for at få vendt afnoteringen af fiaskoen Re-Match, kan der ikke være tale om andet end en mindre børsskandale.

I første omgang fik selskabet, der specialiserer sig i genbrug af kunststofbaner, oprindelig udsat sin børsnotering for så nogle måneder senere at forsøge igen. Atter en gang var modtagelsen kølig, men det lykkedes med hiv og sving af få noteret Re-Match på vækstbørsen First North på et tidspunkt, hvor de private investorer stadig var tilpas fartblinde.

Prisen for en aktie i Re-Match var dengang 14 kroner. Nu tilbyder venturefonden sammen med norske Verdane så de hjælpeløse investorer 7 kroner for deres aktier i et træk, der skal afnotere selskabet og styrke kapitalen med 235 millioner kroner.

Igen et skoleeksempel på, at den såkaldte vækstbørs First North mere eller mindre har ageret skraldespand for en række af virksomheder, der ikke kunne finde kapital andre steder.

Regningen sidder de private aktionærer med, mens OMX og en hær af First Norths forgyldte rådgivere kan grine hele vejen til banken.

Imens må Re-Match konstatere, at man ikke hentede nok penge ved sin notering til at finansiere en alt for dyr ekspansion i USA, og det store spørgsmål er naturligvis, om Nordic Alpha Partners ikke allerede dengang burde have bremset en notering, der har udviklet sig til endnu en fiasko, der truer First Norths i forvejen noget blakkede ry.