Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Mette Frederiksen, regeringen og minkbranchen i fælles nedsmeltning – Det er aldrig kønt at tryne leverandører 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Tabere 

Mette Frederiksen, regeringen og minkbranchen i fælles nedsmeltning 

Nuttede døde pelsdyr overalt. Det er ikke kønne billeder, der spreder sig herhjemme og globalt af Danmark og den danske minkbranche.  

Og regeringen trumfer ligesom det hele ved selv at sende ministre på stribe hjem i coronakarantæne. Det sker endda, i dagene efter at Donald Trump under præsidentvalget i USA blev skældt ud for at have gjort Det Hvide Hus til en smitterede. Nu er det så det danske Folketing, som er en smitterede. 

Men hvad værre er, så er også hele Nordjylland stemplet som værende smittet, efter at covid-19 efter alt at dømme er muteret i danske mink. Det fik endelig statsminister Mette Frederiksen til at beordre en total aflivning af en dansk milliardforretning, minkindustrien, fordi den muterede smitte nu har bredt sig til mennesker.  

Det er på alle måder en drabelig udvikling i regeringens danske coronahistorie. Viser det sig, at regeringen var advaret om faren og reagerede for lidt og for sent på et smitteudbrud med muteret corona, så er det en skamplet på både fødevareminister Mogens Jensen, på Mette Frederiksen og på Danmark. 

Tænk sig, hvis vi i velordnede lille Danmark er skyld i, at der globalt spreder sig en ny muteret coronavirus, som den ventede vaccine er magtesløs overfor. Tanken er næsten ikke til at bære. Og kan det bevises, at Mette Frederiksen handlede for sent, så er der tale om et politisk banesår så dybt, at hun ikke bør kunne overleve som dansk statsminister. 

 

Det er aldrig kønt at tryne leverandører 

Administrerende direktør Thomas Schulz fra den store mine- og cementgigant FLSmidth har ugen igennem været fanget i en hårrejsende sag. En sag, som i bedste fald bare er dybt pinlig, og som i værste fald varsler likviditetsproblemer eller det, der er værre, hos den hæderkronede danske koncern.  

Kernen i sagen er nogle interne e-mail, som Børsen er kommet i besiddelse af. De viser, at man i FLSmidth har indført et såkaldt payment freeze, som i al sin enkelthed går ud på, at den store koncern ikke betaler sine leverandører, før den selv har fået betaling fra kunderne. Visse leverandører må derfor vente i månedsvis med at få betaling, og det er blevet kaldt et kalkuleret aftalebrud af insolvensadvokaten Nicolai Dyhr fra Horten.  

FLSmidth selv erkender, at den interne procedure er et kriseredskab, der er blevet taget i brug under covid-19 for at sikre likviditet i en tid, hvor nogle af FLSmidths egne kunder heller ikke betaler til tiden. Men uanset hvor velbegrundet det er, er det aldrig kønt, når giganten tryner de små erhvervsdrivende. 

Thomas Schulz var torsdag selv ude at kommentere sagen i et forsøg på at forsvare manøvren i forbindelse med fremlæggelse af koncernens kvartalsregnskab. Men selv om forsvaret sådan set blev leveret overbevisende og med stor troværdighed, gjorde det ikke meget for at få historien til at gå væk.  

Den sætning, der står tilbage efter interviewet, er nemlig, at FLSmidth ikke tjener penge på skuldrene af leverandørerne. Men det er også en sætning, som er svær at glemme, selv om man bliver bedt om det.