Pinlig affære for chefredaktør
Det er aldrig heldigt, når et erhvervsmedie, som bryster sig af troværdighed og at være kritisk over for erhvervslivet, selv bliver fanget med fingrene dybt nede i kagedåsen. Men det må siges at være sket for Dagbladet Børsen med den tidligere toppolitiker Bjarne Corydon som frontfigur. Sagen nåede en foreløbig kulmination i denne uge med en bøde på 325.000 kroner som følge af, at “Dagbladet Børsen begrænsede salget af annoncer og udskød eller påvirkede annonceindtægter negativt for et beløb på ikke under 203.840 kroner i en periode op til den 8. juli 2020 med henblik på at opnå en højere kompensation for tabte annonceindtægter i forbindelse med covid-19, end hvad dagbladet reelt var berettiget til,” lød meldingen fra advokaturchef hos National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) Niels Kjærsgaard.
Bjarne Corydon valgte fra starten at sparke nedad i organisationen og fyre en række medarbejdere, som nu fortsat risikerer problemer, for der udestår “fortsat endelig afgørelse af spørgsmålet om tiltale mod tidligere ledende medarbejdere for medvirken til Dagbladet Børsen A/S’ coronasvig.”
Sagen er alt andet end heldig for Dagbladet Børsen, men for Bjarne Corydon selv er den vel håndteret efter bogen, og der har så vidt vides aldrig været gravet i, om det var hans eget navn, som stod på de ansøgninger, som viste sig at være ulovlige.
Når den alligevel udløser en ugens taber, så er det, fordi det selvsagt er helt uantageligt, at en i øvrigt troværdig medievirksomhed på den måde bliver taget med bukserne nede. Også selv om afgørelsen viser, at der vel først og fremmest er tale om en alvorlig fodfejl, og at avisens egen whistleblowerordning tilsyneladende virker.
I øvrigt tiltrådte Bjarne Corydon med en strategiplan ved halvåret 2018, hvor man ville nå en omsætning på knap 400 millioner kroner ved at sælge flere abonnementer. Man skulle altså øge omsætningen med knap 100 millioner kroner fra 2017 frem til 2022. Ved regnskabet for 2022 nåede dagbladet Børsen en omsætning på 309 millioner kroner eller præcis det samme som i 2018. Så med det in mente, må man sige, at Corydons vækstplan er slået fejl.
Ser man mere nuanceret på udviklingen, kan man argumentere for, at det er bestået med stabil omsætning i et så presset avismarked, som vi ser i dag, hvor f.eks. Jyllands-Posten netop har fyret sin chefredaktør og bebudet årets anden sparerunde.
Ny lussing til kriseramte GN
Nu gik det jo lige så godt. Investorerne var så småt ved at glemme de sidste års mange økonomiske skuffelser og en tonedøv ledelse i GN. Mange vejrede morgenluft, efter at en større plan for at forbedre den pressede finansielle situation blev lanceret i foråret.
Men ak, i denne uge måtte audiokoncernen så atter en gang skuffe de hårdtprøvede investorer med et skuffende halvårsregnskab, hvor især den tidligere så succesfulde GN Audio-del oplever markant modgang.
Det sendte ikke overraskende aktien i frit fald, og en overgang var den nede med næsten 10 procent. Samme størrelse kan i værste fald blive det fald i omsætningen, som GN Audio må lægge ryg til i et svært 2023, hvor det ambitiøse opkøb af Steelseries indtil videre er blandt kandidaterne til et af de dårligst timede opkøb på aktiemarkedet i mange år.
Den stabile høreapparatsforretning GN Hearing klarer sig ganske vist pænt, men en lille opjustering her var ikke nok til at afbøje den tilsvarende nedjustering i søsterselskabet.
For GN og selskabets nye formand, Jukka Pertola, handler det i den grad om at holde sig på midten af vejbanen resten af 2023, hvor den ellers fine plan for at styrke selskabets finanser i høj grad er afhængig af, at den danske virksomhed ikke taber yderligere terræn på det pressede marked.
Der er slet ikke plads til flere skuffelser.