;
Photo: News Øresund - Johan Wessman

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Navnenedtur for Dong og Ørsted – Stort Shell-salg falder til jorden

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere

Navnenedtur for Dong og Ørsted

Det var vel nok en rigtig god idé, syntes man utvivlsomt i Dong, da man fandt på navnet Ørsted. Ifølge Berlingske fejrede man det i hvert fald hos Dong, både da navneskiftet fandt sted og ved et særligt kaffeselskab for indbudte navnefæller.

Men det er ikke alle navnefællerne, som er lige begejstrede for navneskiftet. For nu er tre efterkommere af H.C. Ørsted klar til at lægge sag an mod det tidligere Dong, skriver Berlingske videre. Søgsmålet drives af Søren Peter Ørsted, som tillige har skiftet efternavn fra Ørsted Eriksen til Ørsted på grund af sagen.

På InsideBusiness kan vi sagtens forstå fornærmelsen over, at en virksomhed pludselig ser lyset og skærper sit brand ved at låne navnet fra elektromagnetismens opfinder. Omvendt er det måske også lidt for nemt – og et åbenlyst spørgsmål er, hvem der vil vinde en retssag. Til en vis grad har Dong jo fordel af, at man har ejet og brugt navnet i forbindelse med H.C. Ørstedværket i mere end 100 år. Det har ingen protesteret over.

Til gengæld er der næppe tvivl om, at det nye navn er forbundet med stor prestige for Dong/Ørsted. Så derfor kan der sikkert for en skrap advokat være mulighed for at afklare sagen med et lukrativt forlig for Ørsted-familien, så Dong/Ørsted undgår en lang, dyr og pinlig retssag.

 

Stort Shell-salg falder til jorden

Investoren Tommy Frank fra Randers har i mere end et år forsøgt at overtage Shells olieraffinaderi i Fredericia. Men selv om handlen indtil for nylig så ud til at ’køre på skinner’, måtte han tirsdag erklære den død.

At overtagelsen af raffinaderiet tirsdag blev droppet, er både overraskende og mystisk, da begge parter indtil for nylig lød til at være fast besluttede på at få aftalen til at gå igennem.

Gennem selskabet Dansk Olieselskab var Tommy Frank klar til at betale 500 millioner kroner for raffinaderiet, blandt andet ved at låne et trecifret millionbeløb af en af landets mest pengestærke investorer, Novo Nordisk Fondens investeringsselskab Novo Holdings, og så sent som i august forventede Shells kommunikationsdirektør, Jesper Brieghel, at handlen ville blive gennemført i slutningen af 2017.

Men processen har hele vejen igennem været højdramatisk, og raffinaderiets 450 medarbejdere har siden annonceringen i september 2016 fulgt med på sidelinjen, mens den endelige overdragelse gang på gang blev udskudt, og mens Tommy Frank først indledte – og siden droppede – et parløb med den russiskfødte rigmand Aleksej Matusnij. Hans navn dukkede i øvrigt op i de kontroversielle Panama-papirer.

Internt i Dansk Olieselskab har krisen dog været til at spore et stykke tid. Ifølge Dagbladet Børsen forlod en rækkenøglepersoner projektet efter annonceringen, og i maj sidste år trådte selskabets direktør, Lars Clausen, tilbage fra sin post, fordi han mistede tålmodigheden med købsprocessen. I juli forlod han også selskabets bestyrelse.

Det er en rigtig speget sag.