3Shape web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Nedtur for ombejlet væksthåb  – Danske Bank giver sig selv og sektoren et dybt banesår  

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv

Tabere  

Nedtur for ombejlet væksthåb  

Det er ikke længe siden, at stort set samtlige investeringsbanker herhjemme stod på nakken af hinanden for at få lov til at sælge 3Shape, og mindst lige så mange kapitalfonde stod i kø for at snuppe selskabet.  

Vækstvirksomheden, der sælger 3D-skannere til tandklinikker, har i årevis leveret solid vækst og voksende indtjening år efter år, men i 2019 er det gået den gale vej. Driftsindtjeningen i 3Shape er således blevet næsten halveret, alt imens væksten er udeblevet.  

Det er blandt andet omkostningerne til en række retssager i USA mod den tidligere samarbejdspartner Align, der har gjort ondt på den tidligere så ombejlede virksomhed, og nu overlader firmaets to stiftere, Tais Clausen og Jakob Deichmann, den daglige ledelse til Jakob Just-Bomholt, der har en fortid hos blandt andre Mærsk og Falck. Det bliver hans opgave at få 3Shape tilbage på vækstsporet, samtidig med at marginerne i selskabet skal langt højere op.  

Især den haltende vækst er et voldsomt problem for 3Shape, og der vil nok være mange af de potentielle købere, der følger udviklingen tæt for at se, om magien er forsvundet, eller om der blot er tale om et bump på vejen.  

 

Danske Bank giver sig selv (og sektoren) et dybt banesår  

Hvis ikke omverdenens kritik af Danske Bank var stor nok i forvejen, så har banken selv netop givet politikere og meningsdannere et gigantisk alibi for at straffe banken for gud ved hvilken gang.  

Det skyldes, at banken øjensynligt har opkrævet for høje renter hos ca. 100.000 kunder, hvilket blev gravet frem af Berlingske og TV2. Herregud, det er jo bare 10.000-15.000 kunder, der skal have penge tilbage og få tusind kroner per kunde, kan man forestille sig, at bankens ledelse tænkte, da man ikke lige fik ryddet ordentligt op i miseren, der har stået på i en længere årrække.  

Men nej, Danske Bank. Lige præcis fejl med rentebetalinger må aldrig opstå i en bank, og da slet ikke i en bank af Danske Banks størrelse. Det svækker hele tilliden til det finansielle system, og det hjælper ikke just på modkampagnen mod den særlige bankskat, som skal finansiere Mette Frederiksens Arne-eventyr om tidligere pension.  

De øvrige banker, pensions- og forsikringsselskaber organiseret i brancheorganisationerne Finans Danmark og Forsikring & Pension må være ved at falde ned af stolen af frustration over den utrolig dårlige timing, hvormed Danske Banks møgsag på det nærmeste latterliggør kritikere af den særlige bankskat.