;

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Novo får kold skulder i Belgien – Nye tæv til groggy Pandora-chef 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Novo får kold skulder i Belgien 

Novo Nordisk har under Lars Fruergaard i sandhed skiftet strategi. Hvor mantraet i Bagsværd altid har været organisk vækst frem for alt, vender Novo-direktøren nu om på en tallerken og tilbyder knap 20 milliarder kroner for det belgiske biotekselskab Ablynx. 

Novos udkårne er på vej med en lovende blødermedicin, som den danske insulingigant hellere end gerne vil have fingre i, men belgierne har indtil videre vist sig som en særdeles hårdfør modstander. 

Tidligere i denne uge smed Ablynx-ledelsen med danske Bo Jesper Hansen lidt af et trumfkort, da man på en stor konference kraftigt opjusterede forventningerne til den lovende blødermedicin Caplacizumab, der netop er det produkt, Novo vil have fingre i. 

Selv om Ablynx hårdnakket påstår, at timingen er tilfældig, hersker der bred enighed om, at belgierne med de bramfri udmeldinger nu har sat Novo-ledelsen under hårdt pres. For hvor Novo havde håbet, man med sit bud kunne lokke nogle af Ablynx største investorer over på det danske selskabs side, vil de fleste nu nok holde vejret og vente på, at Lars Fruergaard hæver indsatsen. 

 

Nye tæv til groggy Pandora-chef 

Tidligere direktør i Scandinavian Tobacco Group Anders Colding Friis er blevet kastet for løverne i Pandora. Med løverne forstås et frådende aktiemarked, der alene torsdag sendt en syngende kæberasler af sted til den tidligere så succesfulde smykkekoncern. 

Oven på noget lunke tal fra den amerikanske forhandler Signet var forventningerne i markedet ikke overvældende, men alligevel gik der et chok gennem investorerne, da Pandora torsdag morgen løftede sløret for sine egne tal, der skuffede på flere fronter. 

Både omsætningen og EBITDA-margin var lavere i 2017 end ventet, men endnu værre er det, at Pandora og Anders Colding Friis’ egne forventninger til de kommende år var noget dystre, både hvad angår omsætning og indtjening.  

Oven i de dårlige resultater og sløje forventninger måtte Pandora samtidig sige farvel til finansdirektør Peter Vekslund, ligesom chefen for det amerikanske marked, Scott Burger, er fortid.  

Spørgsmålet er, hvor længe Anders Colding Friis selv har til at løbe på. Rygter i markedet siger et år, men medmindre Pandora hurtigt kommer tilbage på sporet, kan det meget vel blive før, da smykkekoncernen har ry for at være storforbruger af topchefer.