Lars-Fruergaard-Joergensen--LFJ--UJ_0090--hi-res smal

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Pandora-boss sat på porten efter endnu en skuffelse – Tørre tæsk til medicinalkæmper 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Pandora-boss sat på porten efter endnu en skuffelse 

En fatal nedjustering og et mere end anstrengt forhold til aktiemarkedet og investorer blev i denne uge udslagsgivende for Pandora-topchef Anders Colding Friis. 

2018 har været én lang nedtur for det tidligere så succesfulde smykkeselskab, og da en opbremsning i salget tidligere på ugen atter en gang sendte Pandora-aktien i frit fald, var der ikke noget andet valg for formand Peder Tuborgh. Efter et krisemøde i bestyrelsen over telefonen blev topchefen bedt om at pakke sine ting sammen, og samtidig hev Arla-bossen straks fast i sin trofaste væbner Michael Vad fra rekrutteringsfirmaet Spencer Stuart, der nu står med den svære opgave at finde en egnet topchef til Pandora. Her skal både strategien gås efter i sømmene, ligesom man skal forsøge at genoprette tilliden til et aktiemarked, der efterhånden tolker alt, hvad der kommer af nyheder fra selskabet, som negativt.  

Bestemt ikke nogen let rolle, og hvor headhunteren Russell Reynolds tidligere hentede både Colding Friis og Tuborgh ud fra devisen, at Pandoras frontfigurer skulle tale dansk, er der nu ikke længere nogen nationale hensyn. Pandora skal tilbage på sporet, og hvilken nationalitet der står i kandidatens pas, er fuldkommen ligegyldigt, så længe han taler samme sprog som investorerne. 

 

Tørre tæsk til medicinalkæmper 

Det har været en særdeles presset uge for ledelserne i biotek- og medicinalkæmperne Lundbeck og Novo Nordisk. 

De to virksomheder præsenterede halvårsregnskaber onsdag, og selv om det ene var stærkt og det andet svagt, blev de begge straffet af aktionærerne. 

Værst gik det Lundbeck, hvor det indtil 1. september er Anders Götzsche, der står i spidsen og på mål for selskabets udvikling. Paradoksalt var det Lundbeck, der præsenterede det pæneste regnskab af de to, men det var også her, de tørre kurstæsk faldt hårdest. 8,9 procent faldt aktien med onsdag.  

Men man kan dårligt klandre Götzsche for, hvad der end førte til kursfaldet. Et kursfald, som han heller ikke selv kunne forklare. Ikke desto mindre er det topchefens sidste regnskab, før Deborah Dunshire overtager posten som administrerende direktør i Lundbeck.  

For Lars Fruergaard Sørensen er nedturen mere håndgribelig. Aktiekursen faldt 5,1 procent onsdag blandt andet på nyt om, at det tunge prispres på de langtidsvirkende insuliner fortsætter i USA. 

En hård uge for medicinalselskaberne Novo Nordisk og Lundbeck.  

Men selv om Anders Götzsche står på mål for de første tab, har han siddet på posten så kort tid, at man dårligt kan bebrejde ham kursfaldet. 

Lars Fruergaard står tilbage som taberen i medicinalindustriens røde uge.