;
pandora-web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Pandora-toppen får igen tæv af kritikere – Mette Frederiksen vraget af DF

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens tabere i dansk erhvervsliv.

Pandora-toppen får igen tæv 

En ledelse, der til en vis grad har mistet grebet om forretningen. Så kontant var udmeldingen fra investeringsbanken Berenberg tidligere på ugen. Banken ændrede sin anbefaling på Pandora-aktien til ”hold”, ligesom man skar kraftigt i sit kursmål, der nu hedder 560 mod tidligere 745. 

Banken skrev samtidig, at man anså Pandora og topchef Anders Colding Friis’ forventninger til 2018 for at være ”uopnåelige”.  

En kras kritik af en aktie i frit fald og en topchef, der er under beskydning fra flere sider, men den tyske storbank ser dog et lyspunkt i Pandora: Aktien nu er så langt nede, at det eventuelt kan lokke opkøbere ud af busken eller få eventuelle aktivistinvestorer til at gå om bord i selskabet med det formål at få vendt udviklingen. 

Netop et opkøb kan meget vel være topchef Anders Colding Friis’ redning, hvor både topchefen og formand Peder Tuborg virker som en noget desillusioneret duo, der på ingen måde ligger inde med svaret på Pandoras udfordringer.  

Indtil videre er aktien overtaget af hedgefonde og andre skeptikere, og det kinesiske marked, der skulle have været koncernens vækstmotor, er gået i stå.  

Hvis Pandora bliver reddet på stregen af et opkøb, vil det ikke være første gang i fondsbørsens historie. Bare spørg Nets og topchef Bo Nilsson, der efter en trist start på livet som børsnoteret selskab pludselig blev reddet af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman, inden investorerne helt mistede modet. 

 

Taber 

Mette Frederiksen (S) vraget af DF 

Socialdemokratiets partiformand, Mette Frederiksen, har ikke mange venner på Borgen i øjeblikket. Efter at hun mandag valgte at bryde med Radikale og samtidig 25 års tradition om at gå til valg på at danne regering sammen, ser hun ikke ud til at være kommet meget tættere på magten.  

Bruddet var tydeligvis et forsøg på at nærme sig Dansk Folkeparti, som har potentiale til at hjælpe Socialdemokratiet til statsministerposten efter næste valg, en alliance, som da også værdipolitisk er mere oplagt end S-R-samarbejdet, da Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har lettere ved at nå til enighed om især udlændingepolitikken.  

Men de point, som Mette Frederiksen ofrede på de radikale, har hun indtil videre ikke fået meget valuta for. Radikale afviser pure at bakke op om en regering, der er støttet af Dansk Folkeparti, og kan man forestille sig, at Enhedslisten og Alternativet vil bakke op om en sådan regering? Næppe.  

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl (DF), står således uanset set hvad til at blive tungen på vægtskålen efter næste valg, og han vil gå efter at maksimere sin indflydelse. Med vanlig sans for timing blev det sagt i utvetydige vendinger, at han ikke agter at opgive sin alliance med det borgerlige Danmark. Han holder dog en lille sprække i døren åben for Socialdemokratiets tilnærmelser. Men meldingen er, at DF vil gå benhårdt efter en plads i regeringen efter næste valg – og det vil selvsagt være et nederlag for Mette Frederiksen.