Parken web1

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Parkens ejere smider håndklædet i ringen – Anders Dam står til at tabe kæphest på gulvet

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Parkens ejere smider håndklædet i ringen

Striden i ejerkredsen bag den børsnoterede underholdningskoncern Parken samt presset fra storbanken Nordea blev i denne uge tydelig for enhver.

Som beskrevet i InsideBusiness var ejerne bag koncernen anført af Lars Seier Christensen og fabrikanten Erik Skjærbæk i fremskredne forhandlinger med en potentiel investor, men i sidste ende valgt sidstnævnte at vende tommelfingrene nedad. Til stor frustration for Lars Seier, hvis investering i Parken må siges at have været lidt af en fiasko.

Saxo Bank-stifteren har en stor forkærlighed for fodboldklubben FC København, mens den iltre Skjærbæk hader fodbold og i høj grad opfatter det som en stærkt usikker forretning. I stedet ser han stor værdi i badelandet Lalandia, og når man nu forsøger at splitte koncernen ad og sælge den i mindre bidder, er det et klart resultat af den konflikt, der har ulmet længe.

Samtidig står Parkens 30 år gamle stadion over for omfattende renoveringer, der snildt kan løbe op i 2-300 millioner kroner, alt imens storbanken Nordea hele tiden presser på for at få nedbragt sit udlån. At have halvanden milliard bundet op i en underholdningskoncern med stærkt svigtende bundlinje holder ikke, men med et salg af badeland, stadion og kontortårne kan banken få neddroslet sit alt for store engagement og dermed sikre sig selv, når ejerne bag Parken åbenlyst ikke kan enes om, hvor der skal bruges penge.

Med det forestående salg kan der blive sat punktum for en kedelig periode for Parken, hvor der ikke har været meget stjernestøv over koncernen, og hvor ejerne nærmest fra første færd har haft blikket rettet mod udgangen.

 

Anders Dam står til at tabe kæphest på gulvet

Det såkaldte revisorkrav til kunderne har om noget fyldt for Jyske Bank og topchef Anders Dam, der gik først med indførslen af et revisorkrav – primært for at komme de mest dubiøse erhvervskunder til livs.

Som afdækket i InsideBusiness er talrige banker siden fulgt i Anders Dams fodspor. Det gælder f.eks. Spar Nord, Sydbank, Arbejdernes Landsbank, Sparekassen Kronjylland og Sparekassen Sjælland-Fyn, mens de store institutter Nordea, Danske Bank, Nykredit og Handelsbanken har valgt at styre uden om kravet.

Men nu ser ud til, at Anders Dams praksis står for fald. Som beskrevet i bl.a. Jyllands-Posten bliver revisorkravet udfordret af et forslag fra regeringen og SF, som vil tvinge bankerne til at give erhvervskunder en konto, ligesom de skal forpligtes til at tage imod en privatperson, som ønsker en konto til sin løn og pension.

Det er gammel rød kæphest, at bankerne er for hårdhændede i deres håndplukning af både privat- og erhvervskunder. Det er ikke helt tosset, fordi det ingenlunde må være sådan, at bankerne må afvise driftige unge og ældre mennesker, som ønsker at stifte egen virksomhed. Eller drukne dem i bureaukrati for den sags skyld, hvilket nok lige så meget er lovgivers ansvar.

Som det ser ud nu, kommer forslaget til at indeholde en forpligtelse til at give erhvervsdrivende en bankkonto, medmindre der er konkret mistanke om, at virksomheden bruges til hvidvask og terrorfinansiering.

Det betyder, at Anders Dams kæphest står for fald.