;

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Pensionskasses succeshold smadret – Choktab hos kapitalfonds nyindkøb og røde ører til rådgivere 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Pensionskasses succeshold smadret 

Pensionskassen PKA’s succesfulde investeringsarm PKA AIP er i dag blevet en noget amputeret størrelse.  

Som InsideBusiness tidligere på året lagde for dagen, smuttede først ledende partner Anders Dalhoff efter flere års intern strid med pensionskassen, der kulminerede i en opsigelse. Kort efter fulgte så Dalhoffs højre hånd, Brian Schleimann Nordlund, og nu har investeringschef Christian Kvorning netop forladt AIP efter flere år med stærke resultater.  

Tilbage står en noget vingeskudt division, der med den mangeårige EKF-chef Anne Eberhard nu skal forvalte de omkring 50 milliarder kroner, som AIP forvalter for pensionskassen PKA.  

For PKA’s vedkommende forsøger man at dele afdelingen i to, og samtidig giver man ledelsen medejerskab af forretningen. Netop manglende medejerskab var en del af baggrunden for, at Anders Dalhoff sidste år smækkede med døren. 

I branchen sidder langt de fleste i dag og undrer sig noget over, hvad der egentlig foregår i PKA. Det lugter af, at PKA nu er sluppet af med sine dygtige, men kritiske folk og i stedet forsøger at dæmpe gemytterne ved at hente en profil ind, der ikke forventes at lave samme uro som de tidligere partnere.  

Rygtet vil vide, at Christian Kvorning allerede er gået til Danske Bank, ligesom der sikkert også snart vil være bud efter de øvrige tidligere AIP-folk. 

 

Taber 

Choktab hos kapitalfonds nyindkøb og røde ører til rådgivere 

Trods en hær af rådgivere og en grundig due diligence måtte norske FSN Capital i denne uge sande, at deres investering i industrivirksomheden Gram Equipment ser ud til at kræve mere end blot almindeligt hårdt arbejde. Fra en forventning om et stort overskud i 2017 kunne kapitalfonden kort efter opkøbet konstatere, at bøgerne ikke stemmer. Hele selskabets ledelse er nu kylet på porten, mens FSN skal finde ud af, hvor alvorligt det i virkeligheden står til.  

At det overhovedet kan gå så galt, er lidt af en gåde, da den norske fond er kendt for at være både grundig og forsigtig. Fonden havde da også medbragt en hær af landets dygtigste rådgivere, da man skulle kigge nærmere på Gram, som den svenske fond Procuritas pludselig fik meget travlt med at sælge. Navnkundige konsulenthuse som Bain, Rambøll, Implement, Valcon og PwC var alle med til at gennemgå Gram med en tættekam, men FSN og fondens danske chef, Thomas Broe-Andersen, må spørge sig selv, hvad man i grunden har fået for de mange dyre konsulenttimer.  

Det lugter af en vaskeægte skandale, og mon ikke FSN og Procuritas inden længe skal hilse på hinanden i retten.