warnøe og jeppe c

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Warnøes guldæg smuldrer – Der er gået Robin Hood i ATP

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Warnøes guldæg smuldrer

I venturebranchen jagter man enhjørninger – de såkaldte unicorns. Selskaber med en værdi på over 1 milliard dollars.

Sådan en ejer den skandaleombruste venturefond Nordic Eye teknisk set stadigvæk. Spørgsmålet er blot, hvor meget værdi der reelt er tilbage, når fonden og dens rådgivere får taget et ordentlig kig på det påståede fabeldyr Bellabeat og ikke mindst fondens stifter, Peter Warnøe.

Warnøe har om nogen været genstand for negativ omtale de senere år, men trods et hav af dårlige sager har den kendte erhvervsmand hele tiden formået at ride stormen af. Primært takket være Nordic Eyes absolutte juvel i porteføljen, Bellabeat.

Det er en investering, som Warnøe har klynget sig til, og som i høj grad har været årsagen til, at fonden og dens investorer gang på gang har tilgivet investorens mange uheldige optrin.

Nu er spørgsmålet så ikke blot, hvad værdien af Bellabeat rent faktisk er, men om der overhovedet er et selskab at værdiansætte.

I slutningen af sidste uge måtte Nordic Eye så meddele sine investorer, at man havde nedskrevet værdien af sin vingeskudte enhjørning med astronomiske 18 milliarder kroner, så selskabet nu ’kun’ er 8 milliarder kroner værd. Bevares, det er stadig mange penge, men det spørgsmål, som både omverdenen og investorerne stiller sig lige nu, er naturligvis, om det tal snart bliver reduceret til et rundt 0.

Warnøe selv kan næppe overleve en storm af denne kaliber, og rygterne vil vide, at Nordic Eye efter pres fra baglandet er i fuld gang med at ekspedere den fantasifulde erhvervsmand ud ad døren. Hvilket de nok skulle have gjort for længe siden.

Og hvad med Maj Invest-direktør Jeppe Christiansen, der sidder i Bellabeats bestyrelse og har været med til at holde hånden over Warnøe. Hvor meget længere kan han holde til det?

 

Der er gået Robin Hood i ATP

Der går næsten ikke en uge uden kritik af vores allesammens pensionsselskab ATP.

Først var det ATP’s milliardstore tab på sine investeringer, der fik kritikken til at hagle ned over ATP fra flere fronter.

Siden blev det kritiske spotlight rettet mod ATP’s topchef, Martin Præstegaard, og hans huseren på de indre linjer på Slotsholmen, som han kender særdeles indgående efter sine mange år som departementschef i Finansministeriet.

ATP-topchefens iver efter at give sin mening til kende på Slotsholmen har blandt andet sendt ATP’s bestyrelsesformand, Torben M. Andersen, på overarbejde, fordi han gang på gang skal stå på mål for, om det er privatpersonen Martin Præstegaard eller ATP-topchefen, der giver sin mening til kende over for politikerne og embedsmændene.

Derfor kommer det ikke som en overraskelse, at ATP nu bliver ramt af en kritisk historie mere.

Dagbladet Børsen beskriver således, hvordan der næsten er gået Robin Hood i ATP. Ifølge erhvervsmediet sker der en systematisk omfordeling af penge fra yngre til ældre medlemmer af ATP, når danskerne hver måned indbetaler til ATP.

Denne gang er det dog ikke Martin Præstegaard, der står på mål for kritikken. I stedet har ATP sendt ansvarshavende aktuar Camilla Fredsgaard Larsen i byen for at forsvare modellen. Det slipper hun nådigt fra.

Men ATP må nok indstille sig på, at kritikken af hele ATP’s model efterhånden ser ud til at have bidt sig fast – og grebet løsnes ikke foreløbig.