Nordic Aviation Capital

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: PFA’s mareridt mister nøglefigur – Socialdemokratiets medievenner i kopifadæse

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

PFA’s mareridt mister topchef

Nedturen synes afgrundsdyb for den gældsplagede flyudlejer Nordic Aviation Capital (NAC), hvor pensionskassen PFA har usikret gæld for over 3 milliarder kroner.

Oven på en redningsaktion i slutningen af september, hvor selskabet blev tilført frisk kapital, og kreditorerne samtidig vekslede deres gæld til aktier, forlod NAC’s kommercielle direktør, Jim Murphy, i denne uge selskabet med omgående virkning. Murphy har været i koncernen i mere end 17 år, og hans exit sker, samtidig med at NAC forhandler med sine mange kreditorer oven på en livgivende rekonstruktion.

Selskabet har fortsat gæld for 38 milliarder kroner, og indtil videre er det usikkert, hvorvidt PFA fortsat er kreditor, eller om pensionskassen har valgt at ombytte sin gæld til aktier.

Gælden må være nedskrevet til nul, da NAC kæmper med massive underskud og en gæld på næsten 40 milliarder kroner. Hvor mange andre brancher, der blev hårdt ramt af covid-19, er kommet hurtigt på benene, er den enorme flyudlejer fortsat sendt til tælling, og det er i den grad usikkert, om selskabet igen bliver en god forretning.

 

Socialdemokratiets medievenner i kopifadæse

En yderst pinlig og grov sag om kopiering af andre mediers artikler har ramt Netavisen Pio, der har tætte bånd til Socialdemokratiet.

Ekstra Bladet kunne tidligere på ugen afsløre, at Netavisen Pio mere eller mindre har kopieret 30 artikler fra andre medier det seneste år. Kopieringen er ikke bare et brud på mediernes interne citatregler, men kan også være i direkte strid med ophavsretten på de enkelte artikler og kan risikere at koste netmediet et millionkrav, hvis medierne bag originalartiklerne vælger at kræve erstatning.

Sagen er allerede døbt KoPio i pressen og må siges at være endnu et nyreslag til netmediet, der har været under hård beskyldning fra flere eksperter for sin påståede uafhængighed af Socialdemokratiet og er blevet beskyldt af Venstre for at være Socialdemokratiets forlængede arm.

Med KoPio-sagen gør netavisen dog sit til ufrivilligt at lægge afstand til socialdemokratiske værdier. For mens Socialdemokratiet arbejder for ordnede forhold på arbejdsmarkedet, brillerer chefredaktøren for Netavisen Pio med et forsvar for kopieringen i et interview med Ekstra Bladet og i egen pressemeddelelse, hvor han udtaler, at han ikke giver meget for de citatregler, som brancheorganisationen Danske Medier står bag. Senere trak han dog i land og har nu erkendt, at flere af artiklerne ikke lever op til citatreglerne.

At Netavisen Pios bånd har tætte bånd til regeringspartiet, er dog et faktum. Netmediet blev således stiftet af den tidligere socialdemokratiske minister Henrik Sass Larsen – som i dag er kapitalfondenes frontmand – sammen med 3F’s tidligere kommunikationschef Palle Smed.