Pinlig bonussag for elselskaber
Det er lidt af en skandale, der i øjeblikket ruller for fuld kraft i de to energiselskaber Andel og NRGi, efter at det er kommet frem, at tre ansatte i de to selskabers fælles handelsselskab, Energi Danmark, står til trecifrede millionbonusser.
I centrum står topchefen for Andel, det tidligere SEAS-NVE, Jesper Hjulmand (billedet), der ligner et rådvildt rådyr fanget i en bils forlygter. Han har indtil videre hævdet, at aftalerne med de tre ansatte ikke længere er gyldige, og man har sågar sparket de tre folk på porten.
Spørgsmålet er bare, om det er nok? Og hvorfor har Hjulmand og den øvrige bestyrelse ikke haft bedre styr på sine kontrakter, der ikke overraskende er løbet løbsk i takt med det voldsomme udsving på energimarkederne det seneste år.
Forinden var den mangeårige direktør i Energi Danmark, Jørgen Westergard, ligeledes blevet fyret – uden tvivl i et forsøg på at minimere skaderne og fralægge sig ansvaret.
Men intet tyder på, at det er nok, og udefra kan man kun håbe, at sagen fører til et yderst tiltrængt opgør med de mange andelsejede energiselskaber rundtomkring i landet, der ser ud til at have udviklet sig til herreløse pengetanke, hvor ingen holder et vågent øje med udviklingen.
Datacentral trækker det korteste strå i møgsag om høje udtrædelsesomkostninger
Det var Bankdata, der endte med at få de offentlige tæsk i sagen om datacentralernes dummebøder med Konkurrencerådets offentlige godkendelse af tilsagn fra Foreningen Bankdata, som ”blandt andet indebærer, at datacentralen skal nedsætte udtrædelsesgodtgørelsen for de pengeinstitutter, der er medlem af foreningen.”
Det udløser selvfølgelig en taber til Bankdata og direktør Esben Kolind Laustrup, der må stå på mål for den offentlige kritik i medierne, selv om SDC og BEC begge har lignende høje dummebøder i form af høje udtrædelsesomkostninger.
Det betyder dog ikke, at BEC på den måde går fri. De har nemlig ifølge InsideBusiness’ oplysninger også fået en meddelelse om betænkeligheder ved, at udtrædelsesvilkårene begrænser konkurrencen. BEC og direktør Jesper Nielsen har bare fået mulighed for at rette ind, inden der rejses en officiel klage fra konkurrencemyndighederne.
Det var InsideBusiness, som første gang beskrev konkurrencesagerne den 7. februar, efter at der sidste år var blevet gennemført en markedstest af tilsagn om sænket udtrædelsesgodtgørelse fra Bankdatas side. Resultatet af markedstesten blev, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen også inddrog BEC i undersøgelsen, men man slipper altså umiddelbart fra en officiel sag, hvis blot Jesper Nielsen og BEC retter ind.
Esben Kolind Laustrup fra Bankdata beskriver forløbet på følgende måde:
”Vi har igennem længere tid været i dialog med konkurrencemyndighederne, og der er nu truffet en afgørelse i sagen. Der er tale om en tilsagnsafgørelse, som skal implementeres i vedtægterne og drøftes i bestyrelsen. Udtrædelsesgodtgørelsen har til formål at sikre, at ingen løber fra regningen, når der igangsættes fælles udviklingsprojekter med fremtidige driftsomkostninger som konsekvens.”
Der er næppe tvivl om, at det for BEC og SDC er en stor fordel at slippe for de juridiske omkostninger ved at ligge i armlægning med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, så det får Esben Kolind Laustrup en ugens taber for, desuagtet at alle forventer, at de øvrige datacentraler retter ind.
”Det har ikke været muligt at få de øvrige datacentraler inkluderet i aftalen, men vi har en formodning om, at SDC og BEC vil sænke deres udtrædelsesomkostninger tilsvarende. Det afgørende er, at der er lige konkurrencevilkår på markedet, og at den bedste datacental vinder, så vi ikke konkurrerer på udtrædelsesvilkår,” lyder det fra direktøren for Bankdata.