Kammeradvokaten

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Pinlig sag sværter topadvokat – Forsikringsformand væltet i utide

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Det er en højst pinlig affære, som Boris Frederiksen, bestyrelsesformand og partner i Poul Schmith/Kammeradvokaten, er endt i. Han og en af kontorets yngre advokater har nemlig fået bøder i Advokatnævnet for grov tilsidesættelse af god advokatskik efter deres medvirken i DR’s dokumentar ’Pengejægerne’ som beskrevet i Berlingske denne uge.

Nu er der næppe tvivl om, at programmet ’Pengejægerne’ har været et fremragende pr-stunt for både Kammeradvokaten og for standen af kuratorer som helhed. De er blevet fremstillet som en slags aldrig hvilende helte, som jagter svindlere og bedragere, uden det store fokus på, at advokaternes monopollignende og ofte ret lukrative afvikling af konkurs- og rekonstruktionssager er en vældig dyr affære for samfundet.

I den kontekst kan man sige, at en bøde på 60.000 kroner til Kammeradvokaten på vegne af Boris Frederiksen og advokat Frederik Simmelkær er en yderst billig pris at betale for så meget god omtale på et tidspunkt, hvor FSR – Danske revisorer i den grad er ude efter at komme ind på insolvensområdet, som i dag – ifølge FSR i hvert fald – er beskyttet af skifteretternes praksis.

Når Boris Frederiksen alligevel får en ugens taber i denne uge, så er det, fordi det må siges at være voldsomt indgribende i tilliden til advokatstanden, at man som indblandet i konkurssag ikke kan vide, om kurator samarbejder med en landsdækkende tv-kanal, som udstiller ens i forvejen vanskelige situation, uanset om man har rent mel i posen eller ej.

Og det er på hele tre punkter, at de to advokater får kritik i Advokatnævnet i sagen med Saqib Mustafa og hans advokat: At advokaterne medvirkede i udsendelsen uden samtykke, mens der endnu ikke var truffet afgørelse i konkurskarantænesagen, at advokaterne gik væsentlig videre, end hensynet til konkursboets og offentlighedens interesser tilsiger, og at hensynet til offentlighedens interesse i konkurssager ikke kan føre til, at advokaternes medvirken i udsendelsen kunne berettiges.

Boris Frederiksen har derimod gjort gældende, at man ikke procederede konkurskarantænesagen mod Saqib Mustafa i tv-programmet, og at Kammeradvokaten ikke deltog i tv-optagelserne.

Nu er der tillige udsigt til, at Saqib Mustafa og hans advokat vil forsøge at fjerne Boris Frederiksen fra embedet i en sag i Højesteret.

 

Forsikringsformand væltet i utide

Der sker ting og sager i landets 8. største skadesforsikringsselskab, det medlemsejede GF Forsikring. Således fandt der den 21. maj en dramatisk ekstraordinær generalforsamling sted, hvor den hidtidige bestyrelsesformand, Gunnar Hansen, blev væltet, et år før han ellers var på valg. Uenigheden har ulmet længe, men nu var det på grund af coronalempelserne tid til at åbne sluserne for debat.

Dramatikken var ellers ikke sådan lige at uddrage af den officielle pressemeddelelse fra GF Forsikring, og derfor var der nok ikke nogen medier, der opdagede det. Det fremgik f.eks., at Jens-Peter Riis Jensen var tiltrådt som ny formand med den bonusinformation, at han altså har haft en GF-bilforsikring siden 1976, da han fik sin første bil, hvilket jo kan være en udmærket kvalifikation.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger var der imidlertid tale om uenighed om strategien, i og med at den hidtidige formand, Gunnar Hansen, havde et for stort fokus på at øge salget i GF. Det var da også noget af det, han lagde vægt på i sin afskedssalut til GF, hvor han havde siddet i bestyrelsen i syv år. Da han tiltrådte, var der nemlig brug for at øge salget i GF.

”I min formandsperiode har vi sammen formået at forøge vores forsikringsportefølje med 50 procent. Samtidig har vi fastholdt en meget høj medlemstilfredshed, haft god lønsomhed og dermed sikret medlemmerne en god overskudsdeling,” lød det officielt fra Gunnar Hansen, der takkede bestyrelsen og den nye formand, Jens-Peter Riis Jensen, for samarbejdet.

Det korte af det lange er, at dele af GF’s bagland havde fået nok af vækstrejse, og nu vil man have en mere tydelig foreningskultur og mere fokus på service. Derfor tabte Gunnar Hansen valget på generalforsamlingen.

Set fra InsideBusiness’ vinder og taber-redaktion er vi bestemt ikke uinteresserede i udviklingen i GF. Og vi vil fortsat grave i selskabets udvikling, hvor der på seneste har været en del udskiftning på direktionsniveau. Man har også mistet sin store bankaftale med Jyske Bank til Købstædernes Forsikring.

I mellemtiden får Gunnar Hansen en ugens taber.