Triax web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Polaris kaster håndklædet i ringen på kriseramt virksomhed – Høreapparatkæmpe måtte vente halvandet år på afvisning

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Polaris kaster håndklædet i ringen på kriseramt virksomhed

Landets næststørste kapitalfond, Polaris, har haft held til at trodse de massive udsving og har stået bag flere frasalg, der har lunet både hos fonden og dens investorer.

Men blandt guldæggene, hvor bl.a. det tidligere Falck Safety Service, RelyOn Nutec, ligner endnu et guldrandet exit, finder man også et par sorte får.

Et af dem er den danske antenne- og parabolvirksomhed Triax, der har været i dyb krise i flere år efter at være blevet kørt over af udviklingen fra analogt til digitalt tv.

Polaris købte tilbage i 2015 Hornsyld-virksomheden for et trecifret millionbeløb, men modsat mange af fondens øvrige investeringer har investeringen i Triax på ingen måde udviklet sig som forventet trods adskillige redningsforsøg.

I 2020 lykkedes det Polaris at få en medejer ind i skikkelse af spanske Velatia Group, som var med til at fusionere Triax med den spanske konkurrent Ikusi Multimedia.

Men nu kaster Polaris og medejeren Velatia Group endegyldigt håndklædet i ringen, og Triax er blevet erklæret konkurs ved retten i Horsens. Selv om skriften på væggen har været tydelig i årevis, er der ingen tvivl om, at konkursen er en ridse i lakken på Polaris og fondens image som en fond, der ofte har held til at spotte en god investering, hvor ingen andre kan.

Det kunne Polaris ikke med Triax, og det koster en ugens taber her på InsideBusiness.

Høreapparatkæmpe måtte vente halvandet år på afvisning

Alt var klappet og klart, da Demant sidste år gav håndslag på et salg af sin høreimplantatsforretning, Oticon Medical, til australske Cochlear for 850 millioner kroner.

Salget skulle være kulminationen på Demants strategiske beslutning om at forlade implantatmarkedet. Samtidig ville Demant af med sit problembarn, cochlearforretningen, der i årevis har været en underskudsforretning for Demant.

Men halvandet år efter at partnerne gav håndslag på handlen, er den i sin oprindelige form faldet fra hinanden.

Årsagen er, at de britiske konkurrencemyndigheder har blokeret for handlen, fordi myndighederne ikke vil tillade Cochlear at overtage Demants knogleforankrede høreapparatimplantatforretning (BAHS), som ellers var den del, der gjorde handlen attraktiv for Cochlear.

Benspændet fra de britiske konkurrencemyndigheder betyder nu reelt, at Demant forærer CI-forretningen væk, mens man tager en kæmpenedskrivning på implantatforretningen med 600-800 millioner kroner.

Og implantatforretningen er fortsat uønsket i Demant, der nu skal i gang med endnu en dyr salgsproces for at finde en ny køber.

Det koster en plads i spalterne på InsideBusiness over denne uges tabere.