;
post web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Politikere svigtede, da PostDanmarks pengekasse blev tømt – ATP fyrer KMD og Eva Berneke

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere

Politikere svigtede, da PostDanmarks pengekasse blev tømt

Kan den danske stat finde ud af at drive virksomheder? Er man god nok til at følge sine investeringer tæt og bremse op i tide, inden det går galt? Meget tyder på, at svaret på de spørgsmål er et rungende nej.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) er netop nu havnet i massiv politisk modvind, da PostNord konkret står med en gabende tom kasse og et desperat behov for 2,3 milliarder kroner i frisk kapital. Siden den store postfusion i 2009 har ejerne af det kriseramte postselskab trukket 4 milliarder kroner ud i udbytte – vel at mærke i en periode, hvor det nok stod klart for de fleste, at digital kommunikation var kommet for at blive. Nu står råbekoret på Christianborg så klar til at riste ministeren, men politikerne bør gribe i egen barm og tænke over, hvorfor man ikke har sagt fra noget før.

Det samme var tilfældet med Dong. Her var energiselskabets pludselig i dyb krise og skulle have frisk kapital, hvilket man fik i en kontroversiel aftale med Goldman Sachs. Også her havde politikerne sovet gevaldigt i timen og ikke fulgt ordentligt med i, hvad der foregik i den statsejede energikæmpe. Nu bliver det spændende at se, hvornår SAS igen, igen melder sig i køen af lukningstruede statsejede selskaber.

 

ATP fyrer KMD og Eva Berneke

Der er ikke meget medvind til it-koncernen KMD i disse måneder. Tirsdag offentliggjorde ATP en pressemeddelelse, hvor de ophævede kontrakten om levering af et nyt it-system, der skal udbetale pension til 1,3 millioner pensionister. Det sker via Udbetaling Danmark, som står for udbetalingerne, men som allerede nu har udsigt til en forsinkelse på 15 måneder. Og der bliver ikke lagt fingre imellem fra Udbetaling Danmarks bestyrelsesformand, overborgmester i København Frank Jensen:

”Bestyrelsen ønsker med ophævelsen af kontrakten at udvise rettidig omhu og undgå en it-skandale. Vi havde gerne set, at KMD havde leveret det it-system, som var aftalt i kontrakten. Der er mange eksempler på it-projekter, som ikke er blevet stoppet i tide, selv om advarselslamperne har blinket. Den situation ønsker vi ikke at komme i.”

ATP og Udbetaling Danmark lægger op til en voldgiftssag mod KMD med krav om et trecifret millionbeløb. Der er tale om ”mangelfuld projektstyring”, lød det blandt andet fra ATP. Modangrebet fra Eva Berneke og KMD er at kræve erstatning fra ATP. Berneke har ifølge Finans.dk udsendt et brev til landets borgmestre og kommunaldirektører, hvori hun giver udtryk for, at ATP ikke har ret til at fyre KMD som leverandør.

KMD har også et 700 millioner kroner stort mellemværende med Skat.

I det hele taget tyder det på, at kapitalfonden Advent har begyndende migræne med sit ejerskab af KMD, for p.t. er en børsnotering udskudt på ubestemt tid – en masse møgsager og millionkrav gavner næppe heller. Og det er da heller ikke, fordi Advent har det bedste navn på børsmarkederne – Advent var også med til at børsnotere Nets.