Med salget af Færch Plast og de kommende frasalg af Huscompagniet, NAC og Flying Tiger har EQT for alvor fået lukket på de mange kritiske røster, der mente, at fonden havde forkøbt sig. Nu skal tiden vise, om man gøre nummeret efter i EQT’s ottende fond, der ventes at hente svimlende 75 milliarder kroner.

Ugens tabere: Prøvelser fortsætter for investorer i typehusfirma – Pandora-rigmand på pengejagt til tabsgivende cafékæde

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Prøvelserne fortsætter for investorerne i stort typehusfirma

Hvis håndfladerne begynder at blive svedige for investorerne i Nordens største typehusfirma, HusCompagniet, er det ikke underligt.

Siden kapitalfonden EQT børsnoterede HusCompagniet efter flere fejlslagne salgsforsøg og et skrinlagt opkøb af konkurrenten Eurodan, er aktien blevet næsten halveret.

Det seneste slag i maven på aktien kom torsdag, da HusCompagniet endnu en gang nedjusterede sine forventninger til omsætningen og indtjeningen i år, efter at salget af huse er raslet ned med knap 46 pct. i første halvår. Det fik investorerne til at sende aktien ned med over 6 pct.

Stigende inflation, energipriser og renter har ramt det børsnoterede typehusfirmas omkostninger hårdt. Læg dertil, at den europæiske gaskrise ser ud til at tage til, og du har en giftig cocktail, der allerede har fået HusCompagniet til svinge sparekniven, hvor en ny sparerunde vil koste 46 ansatte jobbet.

Det er derfor ikke til at komme uden om HusCompagniet som en af ugens helt store tabere.

Pandora-rigmand på pengejagt til tabsgivende cafekæde

Mens smykkeselskabet Pandora gjorde Rene Sindlev til en holden mand, har hans sats på en amerikansk cafékæde mest af alt været et dræn på formuen.

Dr Smood, som cafékæden hedder, led massive tab under coronapandemien. Og udfordringerne er ikke overstået, viser det seneste regnskab for rigmandens selskab RS Group, der i 2021 måtte indkassere et nyt millionunderskud på 58 mio. kr. på trods af et stort overskud i datterselskabet RS Bio på 290 mio. kr.

Dertil kommer, at Rene Sindlevs selskab, som han ejer sammen med sine to sønner, har nedskrevet værdien af Dr Smood, som RS Group i december 2020 fik bestemmende indflydelse. Sindlevs selskab skriver dog samtidig, at en værdisætning af den amerikanske cafékæde viser, at den er fem gange mere værd end tidligere værdisætninger. På baggrund af værdisætningen er Rene Sindlev på jagt efter investorer, der kan skyde penge i selskabet. Ifølge rigmanden er nogle af forhandlingerne med investorer allerede lukket, mens andre er i gang og varsler massive investeringer i cafékæden i løbet af 2022.

Underskuddet i RS Group er dog ikke eneste genganger i regnskabet. Ligesom det var tilfældet i 2020 får RS Group en løftet pegefinger fra revisor, der ikke har været i stand til at opdrive et regnskab fra den amerikanske cafékæde.