Copenhagen / Denmark_  02 March 2017 -  Nordea bank branch in Copenhagen.   ( Photo. Francis Dean/Deanpictures.)

Ugens tabere: Renteudvikling trækker bukserne af bankøkonomer – Nordea i centrum for spektakulær familiefejde

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Renteudvikling trækker bukserne af bankøkonomer

Det er ikke så let at være bankøkonom i disse dage. Igen og igen har man talt om kommende rentenedsættelser. Og igen og igen er man blevet skuffet af nøgletallene for inflation i USA. For eksempel skriver Nordea i sin renteprognose fra den 5. april, at “den korte rente forventes at falde hen over foråret, i takt med at tidspunkter for de første rentenedsættelser nærmer sig.”

Sådan er det ikke helt gået. P.t. ligger F1-renten eksempelvis en spids højere end sidste år i skrivende stund, efter at inflationstallene igen skuffede.

Efterhånden er der ikke skyggen af garantier for, at den amerikanske centralbank kommer til at sænke renten på denne side af årsskiftet. Og det er en alvorlig sag for mange danske boligejere, som har svært ved at betale terminen – ikke mindst hvis de i banken er blevet rådet til at konvertere deres billige fastforrentede lån til et rentetilpasningslån af typen med løbende rentetilpasning.

Hvor hårdt det kommer til at ramme økonomien, ved vi ikke, men at det er alvor for nogle familier, er der ikke tvivl om. Samtidig ser vi et boligmarked, som hiver stadig mere efter vejret. Det skal nok give nedskrivninger i bankerne, der ­– som bebudet i InsideBusiness gennem længere tid – til gengæld kommer til at leve højt på det højere renteniveau længere end ventet. De fortjener ikke en ugens taber.

Men det gør bankøkonomerne – ingen nævnt, ingen glemt. For der er godt nok blevet ramt forkert, og de boligejere, som har sat deres lid til deres forudsigelser af renten, har fået en lang næse.

 

Nordea i centrum for spektakulær familiefejde

Det er i sandhed et kulørt familieopgør, der finder sted mellem FLSchmidt-arvingen Christian Kjær og hans børn i øjeblikket.

Den aldrende rigmand har som beskrevet i en dokumentar for nylig stort set skåret al arven væk for en række af sine børn, hvilket ikke er gået stille for sig.

Midt i den celebre mudderkastning har de fleste dog overset storbanken Nordea, der synes at have en ualmindelig uheldig rolle.

For undervejs i striden med sine børn er Christian Kjær pludselig blevet smidt på porten i Nordea, fordi banken har fået den opfattelse, at erhvervsmanden var dement.

Hvordan banken har fået den idé, vides ikke, for til trods for at Christian Kjær har parkinsonisme, har han ifølge egne ord erklæring fra sin neurolog på, at han er ikke er dement.

Her bliver det for alvor speget, for meget tyder på, at Nordea muligvis har ladet sig besnakke af en eller flere i Kjærs omgangskreds, der selv har en interesse i den store arv.

I en verden, hvor man som kunde skal kulegraves og stille med dokumentation på alt fra statsborgerskab til gasregning for at åbne en børneopsparing, kan det ikke andet end undre, hvad i alverden Nordea egentlig foretager sig i denne sag?

Har banken overhovedet tjekket sine egne informationer godt nok, og har man gjort tilstrækkeligt for at sikre sig, at man havde det fulde billede? Ikke meget tyder på det.

Banken vil – som man har for vane i den sektor – uden tvivl gemme sig bad det sædvanlige ”vi kommenterer ikke kundeforhold”-svar, men der må i den grad være røde ører internt i en bank, der ikke just har behov for flere møgsager.