;
vestas web1

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Retsopgøret blev en kæmpe fuser  – Lammetæv til succesvant svensker 

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Tabere

 

Retsopgøret blev en kæmpe fuser  

Nogle får hak i revolverskæftet. Andre får bare hak i tuden. Finansiel Stabilitets direktør Henrik Bjerre-Nielsen hører til den sidste kategori. Denne uge gav ham det måske største nederlag i det nuværende karrierespor, da Roskilde Banks ledelse gik fri for ansvar efter finanskrisen.  

På alle måder er det paradoksalt, at det netop blev Henrik Bjerre-Nielsen, som kom til at stå i spidsen for oprydningen efter finanskrisen. For først var han direktør for Finanstilsynet, da det hele ramlede efter en tid med alt for meget tryk på, især i de mellemstore banker.  

For menigmand bosat i Roskilde må det være en tragikomisk farce at være vidne til. For Roskilde Bank havde vel landets tåbeligste kreditpolitik krydret med en skruppelløs tilgang til at sælge egne aktier for lånte penge til kunderne. Lokalsamfundet kom til at lide under miseren. Samtidig fik store dele af direktionen tilranet sig kolossale optionsprogrammer, og det lykkedes sågar flere i samme personkreds at sælge deres aktier og slippe ud af banken, før den krakkede. Den forgyldte del af direktionen går nu fri. 

Det er utvivlsomt det største svigt i nyere dansk finanshistorie, at Roskilde Bank gik rabundus, og at toppen nu synes renset for enhver skyld. For hvem har ellers sat så mange midler og tillid til banksektoren over styr? 

Der er derfor ingen vej uden om Henrik Bjerre-Nielsen som denne uges store taber. Til hvilken nytte har staten brugt så mange penge på at retsforfølge de detroniserede bankfolk? 

 

Lammetæv til succesvant svensker 

Anders Runevad har i sandhed været en gevinst for Vestas og selskabets aktionærer. Fra at være en kriseramt koncern, der levede på bankernes nåde, har den afdæmpede svensker takket være hårdt arbejde fået Vestas tilbage på sporet i løbet af de senere år.  

Derfor gik der et chok gennem aktiemarkedet torsdag, hvor Runevad præsenterede sit første rendyrket dårlige regnskab i sin tid i vindmøllegiganten. Aktiemarkedets dom var benhård, og allerede fra morgenstunden blev aktien sendt ned med næsten 20 procent. Et voldsomt fald, der gav rystelser til det øvrige C20-indeks. 

For Vestas er situationen alvorlig. Flere andre af de store spillere på vindområdet mangler ordrer og må sænke priserne, hvilket også rammer Vestas.  

Den uholdbare situation ser ud til at fortsætte et godt stykke ind i 2018, og kombineret med stigende usikkerhed om støtteordninger i USA giver det vindaktionærerne bange anelser. Koncernens omsætning stiger ganske vist en smule, men rentabiliteten er under pres.  

Nu bliver det så interessant at se, hvorvidt det markante prispres forplanter sig ned gennem systemet til de mange danske virksomheder, der er underleverandører til både Vestas og rivalen Siemens.