Ugens tabere
Rigmand smider milliardærklubben på gaden
Den efterhånden berømte milliardærklub og deres endnu mere berømte medlemmer er igen kommet i et noget negativt fokus. For nylig smed det kriseramte Dandrit-selskab sin direktør på porten med beskyldninger om svindel, alt imens selskabets aktie og pengekasse er under pres.
Bestyrelsesmedlem Aldo Petersen har midlertidig overtaget chefstolen, og netop nu forhandler man med Pandora-rigmanden Rene Sindlev om at tilføre 55 millioner kroner i frisk kapital til det klemte selskab. Og hvis det står til Rene Sindlev, skal der nu for alvor ryddes op i Dandrit, hvor Rene Sindlev blandt andet kræver, at folk som Mark Szigethy og Ole Abildgaard, der stod bag Dandrits børsnotering i USA, bliver frataget al form for indflydelse.
Rene Sindlev er dog langtfra den eneste erhvervsmand, der har prøvet kræfter med en investering i Dandrit. Senest har blandt andet Karsten Ree måttet sande, at hans 20 millioner kroner mere eller mindre er forduftet. Netop Karsten Ree må siges at have et noget anstrengt forhold til flere personer omkring Dandrit, herunder formand N.E. Nielsen som tidligere stod i spidsen for Amagerbanken og Cimber, hvor Ree begge steder var investor med enorme tab til følge.
Dandrits nye redningsmand er heller ikke Karsten Rees kop te, da Rene Sindlev og milliardæren tidligere har lavet forretninger, hvor Ree følte sig så snydt, at han i forbindelse med Pandoras børsnoteringer offentligt gav Sindlev en ordentlig overhaling. InsideBusiness ser meget frem til at følge det fortsatte drama i Dandrit.
Jyske Bank fik klø på aktiemarkedet
Tallene så ellers fornemme ud, da Jyske Banks Anders Dam præsenterede regnskabet for første kvartal. Markant indtjeningsfremgang fra 500 millioner kroner til 1,25 milliarder kroner med en helt hæderlig egenkapitalforrentning på 12,3 procent omregnet til helår. I 2016 var den på sølle 5,1 procent for første kvartal, hvilket er ganske lavt for banker. Alligevel var der mistro til Jyske Bank blandt investorerne, der sendte aktien ned med 3,7 procent.
Som beskrevet i InsideBusiness for en uges tid siden, har investorerne da heller ikke den helt store tiltro til Anders Dam for tiden. Det var, som om den snu topchef havde sanset kritikken og reagerede resolut med fokus på omkostningerne. 50 medarbejdere blev afskediget med en ’ny kundefokuseret organisation’. Problemet for Jyske Bank er ligesom for Sydbank, der også blev sendt ned med 4,6 procent, da regnskabet kom onsdag, at der fortsat er kraftig tilbagegang i den vigtige post nettorenteindtægter. Lavrentemiljøet presser bankerne, og de snu kunder skynder sig at forlade banklånene og finansierer sig med billige boliglån i takt med boligprisstigningerne i stedet. Jyske Bank selv gør sit for at faldbyde billige boliglån for at trække kunder over fra Nykredit. Og bankerne kan ikke hæve gebyrerne hurtigt nok til at følge med faldet.
Til sammenligning klarede Spar Nord, som kom med regnskab onsdag, sig lidt bedre med en kursstigning på 1,6 procent. Banken fremviser en flot egenkapitalforrentning på 15,5 procent, mens nettorenteindtægterne kun faldt med 1 procent i forhold til året før.